20
ΔΕΚ

Απο 1/1/2011 η Εσθονία γίνεται μέλος της ευρωζώνης


Η Εσθονία θα είναι από 1/1/2011 το νέο μέλος της ευρωζώνης, αντικαθιστώντας την κορώνα με το ευρώ για να προσελκύσει ευρωπαϊκές επενδύσεις, τη στιγμή που Τσεχία και Πολωνία δεν εκδηλώνουν αντίστοιχο ενδιαφέρον.  Στη διάρκεια του 2004 η Εσθονία κατέστη μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος χώρα κατετάγη 26η κατά σειράν από την άποψη του σεβασμού της διαφάνειας, από τον διεθνή Οργανισμό που καταρτίζει τον σχετικό δείκτη.

Οι γειτονικές Λιθουανία και Λετονία, με παραπλήσιες παραμέτρους στην εθνική οικονομία τους, δεν προσβλέπουν σε ένταξη στην ευρωζώνη παρά στη διάρκεια του 2014. Πολωνία και Ουγγαρία, εξετάζουν να ενταχθούν στην ευρωζώνη μόνον από το 2019 και μετά.

Βέβαια, όταν η Εσθονία ενταχθεί στην ευρωζώνη, τότε το Ταλίν θα χάσει το προνόμιο της χάραξης δικής του νομισματικής πολιτικής. Επίσης, 'ντε φάκτο' θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τους τρόπους της αντιμετώπισής της.

Το δημόσιο έλλειμμα (9% του ΑΕΠ) και το κρατικό χρέος της ευρωζώνης είναι περιορισμένα. Από καιρό, η εσθονική κορώνα "προσδέθηκε" με σταθερές ισοτιμίες και με το μάρκο Γερμανίας και με το ευρώ, με το τελευταίο πολύ σύντομα μετά το 1992.

Το 2011 το Ταλίν, που η οικονομία του διήνυσε φάση αισθητής ύφεσης το 2009, θα έχει οικονομική ανάπτυξη σχεδόν +4%, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, την ώρα που ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση γειτνιάζει το 4,5% με 5%.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Σχέσεων της Εσθονίας, Αντρες Κάζεκαμπ, φρονεί ότι εντασσόμενη στην ευρωζώνη "η χώρα ποτέ πια δεν θα νοιώσει διεθνή απομόνωση" αλλά και "θα απολαμβάνει αυξημένης κρατικής ασφάλειας".


Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη δημοσκόπηση, 53% των Εσθονών φρονούν ότι οι "κανόνες στην ευρωζώνη σύντομα θα αλλάξουν" και "εναντιώνονται, συνεπώς, στην ένταξη της χώρας τους σε αυτήν". Όμως, υπάρχει και η δημοσκόπηση, που η εσθονική κυβέρνηση παρήγγειλε και κατέδειξε ότι το 54% των Εσθονών συμφωνούν με την ένταξη της βαλτικής χώρας στην ευρωζώνη.
Produced by