21
ΔΕΚ

Πορτογαλία: Κατά 100 εκατ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα, για πρώτη φορά το 2010


Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του πορτογαλικού κράτους μειώθηκε για πρώτη φορά το τρέχον έτος κατά 100 εκατ. ευρώ στους 11 μήνες του 2010, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2009, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

«Το κρατικό έλλειμμα κατέγραψε, για πρώτη φορά το τρέχον έτος, μία μείωση εν σχέσει προς την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά, της τάξης των 100 εκατ. ευρώ», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου μετά την δημοσίευση της έκθεσης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού από τη Γενική Διεύθυνση Προϋπολογισμού (DGO).

Το ύψος του ελλείμματος στα τέλη του Νοεμβρίου ανήρχετο στα 12, 939 δισ. ευρώ, τονίζει η DGO.

Κατά την ίδια περίοδο, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% (έναντι 2,8% στο πρώτο 10μηνο του έτους), ενώ αυξήθηκαν παράλληλα τα φορολογικά έσοδα κατά 5%, κυρίως εξαιτίας της ανόδου του ΦΠΑ (11,8%).

«Αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι ανώτερη των κυβερνητικών προβλέψεων», υπογραμμίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Προϋπολογισμού Εμανουέλ ντος Σάντους, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Lusa. Η έκθεση «επιβεβαιώνει τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», τόνισε.

Συχνά θεωρούμενη ως η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναγκασθεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει έναν άνευ προηγουμένου σφικτό προϋπολογισμό, που εδράζεται περισσότερο στη μείωση των μισθών στο Δημόσιο , αύξηση της φορολογίας, πάγωμα των συντάξεων και κατάργηση, ή προσθήκη ανώτατων ορίων στις κοινωνικές δαπάνες.

Produced by