21
ΔΕΚ

BoJ: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια


Στην απόφαση να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο ανάμεσα στο μηδέν και 0,1% κατέληξε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της χώρας.

«Η οικονομία της Ιαπωνίας δείχνει σημάδια μέτριας ανάκαμψης αλλά η ανάκαμψη δείχνει να σταματά», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση της μετά από τη διήμερη σύνοδο για τα θέματα της οικονομικής της πολιτικής, τονίζοντας ότι αναμένει η οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Διευκρίνισε όμως ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε μέτρια ανάκαμψη και πάλι αμέσως μετά καθώς ο ρυθμός της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται με ηγέτιδες τις οικονομίες που αναδύονται και αυτές που εξάγουν αγαθά.

Τον Οκτώβριο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε αποφασίσει να μειώσει το βασικό της επιτόκιο ανάμεσα στο μηδέν και στο 0,1% για να αντιμετωπίσει την ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ένα ταμείο 5 τρισεκατομμυρίων γεν (45,29 δισ. ευρώ), για να αγοράζει διάφορα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών ομολογιών.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι σταθερά θα αγοράζει διάφορα στοιχεία και θα παρέχει μακροπρόθεσμα κονδύλια «έτσι ώστε οι επιδράσεις της συνολικής νομισματικής χαλάρωσης να απλωθούν».

Η συνάντηση για την νομισματική πολιτική της τράπεζας έγινε μετά από την τριμηνιαία έρευνα Τανκάν, η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στις κύριες βιομηχανίες της χώρας υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από επτά τρίμηνα αν και η μείωση ήταν μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.Produced by