21
ΔΕΚ

Προειδοποιεί την Πορτογαλία η Moody’s


Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση θέτει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να «κόψει» την αξιολόγηση κατά μία ή δύο μονάδες.

Αναλυτικότερα, η Moody’s θέτει σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την μακροπρόθεσμη A1 και βραχυπρόθεσμη Prime-1 πιστοληπτική αξιολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων.

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις αβεβαιότητες σχετικά με την μακροπρόθεσμη την μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της χώρας αλλά και τις ανησυχίες για την ικανότητα της Πορτογαλίας να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Παράλληλα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο των μέτρων της κυβέρνησης για περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό τομέα.

«Κατά την άποψη της Moody’s η φερεγγυότητα της Πορτογαλίας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση», σχολιάζει ο Anthony Thomas, αντιπρόεδρος της Moody’s και επικεφαλής ανάλυσης για την Πορτογαλία . «Ωστόσο η πιθανή επιδείνωση του δημοσιονομικού χρέους μεσοπρόθεσμα, και οι διαρκείς ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της οικονομίας να αντέξει τη δημοσιονομική σύγκλιση σημαίνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας μπορεί να μην ανταποκρίνονται με την αξιολόγηση A1», τονίζει.

Produced by