22
ΔΕΚ

Τεταμένο το κλίμα στην Ακτή Ελεφαντοστού


 «Ολοένα και πιο επικίνδυνη» είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις Αλέν Λερουά, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, «η αποστολή μας είναι όλο και πιο επικίνδυνη αλλά δεν θα τα παρατήσουμε», ενώ τόνισε την αποφασιστικότητά του να "συνεχιστεί η αποστολή", που είναι κυρίως η "προστασία του πληθυσμού" και πολιτικών αξιωματούχων.

Ο κ. Λερουά γνωστοποίησε ότι το στρατόπεδο (του απερχόμενου προέδρου Λοράν) Γκμπάγκμπο κάνει τα πάντα για να διακόψει τις προμήθειές μας σε καύσιμα και τρόφιμα, κυρίως με τον αποκλεισμό του λιμανιού. «Έχουμε ακόμη αποθέματα, αλλά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ευάλωτη και πιο επικίνδυνη», τόνισε.

«Οι δυνάμεις του Γκμπάγκμπο πολιορκούν τους άνδρες μας ακόμη και στα σπίτια τους για να τους κάνουν να φύγουν, ενώ το RTI, (το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ακτής Ελεφαντοστού) εντείνει τα μηνύματα μίσους και τις εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον της ONUCI, της επιχείρησης του ΟΗΕ στη χώρα».

«Ο Γκμπάγκμπο διαθέτει δύναμη σχεδόν 20.000 ανδρών με το στρατό, τη δημοκρατική φρουρά, την αστυνομία και μερικούς μισθοφόρους που έρχονται από τη Λιβερία» και η υπηρεσία του ΟΗΕ, δύναμης 10.000 ανδρών, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο του Κόλπου (όπου βρίσκεται ο αντίπαλος του Γκμπάγκμπο, ο Αλασάν Ουατάρα), εκτελώντας περιπολίες «όσο είναι δυνατόν στην πόλη Αμπιτζάν».


Produced by