22
ΔΕΚ

Οι κερδοσκόποι χτυπούν το Νότο


Oι οίκοι αξιολόγησης απειλούν με υποβαθμίσεις τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στους κερδοσκόπους να κάνουν το παιχνίδι τους στις αγορές ομολόγων.Μετά τις χθεσινές απειλές της Fitch για την Ελλάδα και της Moody's για την Πορτογαλία , τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας παίρνουν την ανιούσα. Την ίδια στιγμή σταθερή είναι η τάση στα γερμανικά Bunds καθώς η αγορά προετοιμάζεται για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η απειλή της Fitch να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "σκουπίδι" ακολουθώντας το "παράδειγμα" των Moody's και S&P, έχει προβληματίσει τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν πως η Ε.Ε. δεν δείχνει ότι είναι έτοιμη να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης."Η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τις νέες απειλές για υποβαθμίσεις οδηγούν σε νέα διεύρυνση των spread και στην αποδυνάμωση του ευρώ" σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος Philip Shaw της Ιnvestec.

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς κινούνται υψηλότερα κατά 6,8%. Αντίθετα αυτές των 10ετών ελληνικών ομολόγων κινούνται στα ίδια επίπεδα περίπου με τις προηγούμενες ημέρες. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του Bund διαμορφώνεται στις 915 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά την χριστουγεννιάτικη νωχελικότητα, τα spreads θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία το νέο έτος, καθώς οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να εκδόσουν νέα ομόλογα για την αποπληρωμή όσων λήγουν. Έτσι, οι πωλήσεις των περιφερειακών ομολόγων θα ενταθούν και πάλι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και μάλιστα υπό τη σκιά των προειδοποιήσεων για υποβαθμίσεις της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.

Το spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων έναντι του Bund βρέθηκε κοντά στις 260 μονάδες βάσης, πάνω από τις 225 μονάδες βάσης στην αρχή του μήνα, ενώ το spread των πορτογαλικών ενισχύεται κατά 60 μονάδες βάσης.Produced by