23
ΔΕΚ

ΕΕ: «Στα σπάργανα» νέο ταμείο σταθερότητας;


Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου ευρωπαϊκού θεσμού, με σκοπό την παροχή βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξετάζουν ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει πως το Βερολίνο σχεδιάζει τη δημιουργία "ενός ταμείου σταθερότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων". Θα πρόκειται για έναν νέο ευρωπαϊκό θεσμό που θα λειτουργεί παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα είναι ανεξάρτητος, όπως και η ΕΚΤ . Θα μπορεί να παρέχει επείγουσα βοήθεια σε κράτη της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την επιβολή αυστηρών οικονομικών όρων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα κράτη που θα ζητούν πιστώσεις από το ταμείο αυτό θα πρέπει να τού παρουσιάζουν σε αντάλλαγμα εγγυήσεις υπό μορφήν αποθεμάτων σε χρυσό ή ιδιωτικών ομολόγων.


Αυτό το νέο ταμείο θα πρέπει να έχει "απεριόριστη ικανότητα αναχρηματοδότησης" για την υπεράσπιση του ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκτός από τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία έχουν καταθέσει προτάσεις για το θέμα αυτό, εν όψει της προσεχούς συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό συζήτησιν βρίσκεται και ένα γαλλικό σχέδιο, για το οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί σήμερα στο Στρασβούργο με τον γερμανό ομόλογό της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε . "Συζητούμε τρόπους για να κάνουμε ακόμη πιο στενή τη συνεργασία μας", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη Suddeutsche Zeitung.


Διαψεύδει η Γερμανία


Διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση τα περί σχεδίου σύστασης ενός ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας του ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο Μάρτιν Κράιενμπαουμ διευκρίνισε ότι πρόκειται "σκέψεις σε επίπεδο εργασίας". Δεν έχουν τεθεί σε επίπεδο ηγεσίας ούτε έχουν εγκριθεί και δεν αποτελούν "κατά κανένα τρόπο" τη θέση του υπουργείου Οικονομικών ή της Oμοσπονδιακής κυβέρνησης, είπε ο εκπρόσωπος.
Produced by