24
ΔΕΚ

«Ταύροι» οι αναλυτές για τις αγορές το 2011


Θα ήθελαν πολύ οι επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στους αναλυτές και να ενισχύσουν την αισιοδοξία τους ότι το 2011 θα είναι μια καλή χρονιά για τα χρηματιστήρια. Ωστόσο, μετά το φιάσκο των προβλέψεών τους για τη δύσκολη, ομολογουμένως, χρονιά του 2009, αυτό είναι αρκετά δύσκολο.

Πάντως, παραδόξως, όσο αφορά στο 2010, μέχρι στιγμής οι εξελίξεις δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις προβλέψεις τους, καθώς η πλειονότητα των αναλύσεων έκανε λόγο για σημαντική άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών μέσα στο έτος βλέποντας μάλιστα και διψήφια ποσοστά ανόδου.

Μέχρι τώρα, λοιπόν, και από την αρχή του έτους ο Dow Jones έχει σημειώσει άνοδο γύρω στα 10%, ενώ από την αρχή του bull market τον Αύγουστο του 2009 τα κέρδη του αγγίζουν το 24%. Ο S&P 500 από τον Ιανουάριο του 2010 έχει αυξηθεί κατά 10,77%, ενώ από το Αύγουστο του 2009 έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 24% και οι αναλύσεις εκτιμούν πως μέχρι το τέλος τους έτους θα σημειώσει περαιτέρω κέρδη που κυμαίνονται μεταξύ του 20% με 25%.

Τι να περιμένουμε το 2011

Αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων περιμένουν με μεγάλη αγωνία την πρωτοχρονιά, καθώς από το 2011 εκτιμούν πως τα χρηματιστήρια θα είναι «ντυμένα» στα πράσινα! Και αυτό για τους εξής, κυρίως, λόγους:

Πρώτον, τα στατιστικά στοιχεία από το 1930 έχουν δείξει πως, με σημείο αναφοράς τον πρώτο χρόνο της θητείας του Αμερικανού προέδρου, κερδοφόρο ήταν το τέταρτο τρίμηνο της δεύτερης χρονιάς και το πρώτο τρίμηνο του έτους πριν από τις εκλογές . Οι μήνες από Νοέμβριο έως Απρίλιο είναι γενικά μια πολύ καλή περίοδος για τους επενδυτές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το 1950. Ωστόσο, κάποιες αναλύσεις εκτιμούν πως στο δεύτερο μισό ή λίγο πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο bear market.

Δεύτερον, οι αναλυτές είναι bullish στις μετοχές, επειδή είναι bearish στα ομόλογα . Οι αναλυτές ολοένα και περισσότερο στις αναλύσεις τους εκφράζουν την άποψη πως τα ομόλογα έχουν πάψει να είναι ελκυστικά και προτρέπουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν στα χρηματιστήρια.

Οι αναλυτές δίνουν +11% στον S&P

Οι αναλυτές βλέπουν άλμα 11% για το δείκτη S&P το 2011, που θα είναι η μεγαλύτερη τριετής άνοδος από τη δεκαετία του 1990, με την άνοδο του δείκτη από το 2008 να εκτινάσσεται στο 53%. Αν συμβεί αυτό θα είναι η μεγαλύτερη απόδοση από την τριετία 1997-2000, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ειδικότερα, ο πιο έγκυρος αναλυτής για το 2010, David Kostin της Goldman Sachs, προβλέπει ράλι 17% έως τα τέλη του 2011, εξαιτίας των εταιρικών κερδών που αναμένεται να κινηθούν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Barclays εκτιμά ότι ο δείκτης θα αγγίξει τις 1.420 μονάδες, ενώ επιμένει να δηλώνει long στις μετοχές τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες αγορές. Θετικός είναι ο οίκος για εμπορεύματα και πιστώσεις, ενώ τονίζει πως θα μειώσει το 2011 τις τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα.

Merill Lynch

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να περικόπτουν δραστικά την έκθεσή τους σε ομόλογα αυτόν το μήνα, εξαιτίας των προσδοκιών για υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και λόγω της αυξημένης όρεξής τους για κίνδυνο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America-Merrill Lynch.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε σε 302 διαχειριστές κεφαλαίων, η επενδυτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί, σχετικά με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των εταιρικών κερδών. "Οι επενδυτές αισθάνονται σχεδόν υποχρεωμένοι να επενδύσουν αυτή τη στιγμή και αυτό είναι εξαιτίας της Fed", δήλωσε ο Γκάρι Μπέικερ, υπεύθυνος στρατηγικής της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως, η Federal Reserve ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς ομόλογων 600 δισ. δολαρίων το Νοέμβριο, που αποσκοπεί στη διοχέτευση άφθονης ρευστότητας στην οικονομία των ΗΠΑ και ως εκ τούτου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές έχουν μειώσει την έκθεσή τους σε ομόλογα φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Απρίλιο, ενώ το 47% του ερωτηθέντων ήταν κατά της αγοράς ομολόγων, έναντι 36% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Οι ελαφρώς overweight θέσεις (κατά 15%) στις μετοχές της Ευρωζώνης που είχαν διαπιστωθεί τον περασμένο μήνα, «γύρισαν» το Δεκέμβριο σε 4% underweight.

Αντίθετα, οι επαγγελματίες επενδυτές αύξησαν τις θέσεις τους στη Wall Street, σε 16% overweight από μόλις 1% overweight το Νοέμβριο. Πάντως, παραμένουν θετικοί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το 25% των επενδυτών διατηρούν μειωμένες τοποθετήσεις στον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, ωστόσο θεωρούν τις προοπτικές του κλάδου θετικές.

Για τις βρετανικές τράπεζες, οι αναλυτές της BofAML υποστηρίζουν ότι έχουν ισχυρή θέση σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας και αποδεκτούς δείκτες ρευστότητας.

Την επιφύλαξή της διατηρεί, ωστόσο, η BofAML σχετικά την περιφέρεια της Ευρώπης εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής. Οι επενδυτές προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας με πιθανότητα 38-62%, όπως υποστηρίζουν.

Goldman Sachs

Βullish δηλώνει για την αμερικανική οικονομία το 2011, η Goldman Sachs και προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα δουν την 3η συνεχόμενη χρονιά κερδών τους. Συγκεκριμένα η τράπεζα "βλέπει" τον S & P 500 να κερδίζει σχεδόν 25% στα επίπεδα των 1450 μονάδων κατά τους επόμενους 12 μήνες, άποψη που τροφοδοτήθηκε από τα υψηλά εταιρικά κέρδη, την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και της βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Η Goldman εκτιμά ότι οι μετοχές θα σημειώσουν άνοδο, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται από 2,5 σε 4% το 2012, αλλά υπενθυμίζει στους επενδυτές πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τις αμφιβολίες τους. Οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι για τα θετικά οικονομικά στοιχεία, σύμφωνα με την Goldman, επειδή η βελτίωση προέρχεται από μια σχετικά χαμηλή βάση. Η Goldman συστήνει στους πελάτες της να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε κυκλικούς τομείς. Συνεχίζει να θετει "overweight" την τεχνολογία, αναβαθμίζει το outlook για τον κλάδο ενέργειας και τις τράπεζες σε "overweight" από "neutral".

Επιπλέον συστήνει "underweight" για τους αμυντικούς κλάδους όπως η υγεία, και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Η Goldman περιλαμβάνει τις αμερικανικές τράπεζες μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην λίστα με τα Top Trades to 2011. Σημειώνεται δε, ότι αναμένει ότι ο κλάδος θα έχει 24% άνοδο κερδών και ότι οι μεγάλες τράπεζες θα ξεκινήσουν την καταβολή μερισμάτων.

Morgan Stanley

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley κρίνουν αναγκαίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να προβούν σε μια πιο δραστική κίνηση ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα.

Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, τονίζουν πως οι αγορές ομολόγων παραμένουν εύθραυστες και πως παραμένουν οι φόβοι να συμβεί κάτι αναπάντεχο και να φουντώσουν πάλι οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό νόμισμα πιστεύει πως θα συνεχίσει να διολισθαίνει και το 2011 και δίνει πρόβλεψη η ισοτιμία ευρώ/δολάριο να φτάσει το 1,18 μέχρι το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Οι κλάδοι που θα επωφεληθούν από τη διόρθωση του ευρώ θα είναι: ενέργειας, τεχνολογίας και φαρμακευτικές. Ετσι, η Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μετοχές αυτών των κλάδων καθώς πιστεύει πως το αδύναμο ευρώ θα έχει θετική επίπτωση.

Πολύ θετική, εμφανίζεται για τα εμπορεύματα, ενώ επαναλαμβάνει πως κλειδί παραμένουν οι αγορές των αναδυόμενων.

UBS

Oι αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν και αυτοί τη διάθεση που υπάρχει για κίνδυνο κάτι που ευνοεί, φυσικά, τις μετοχές. Τα στοιχεία της τράπεζας δείχνουν ροή και προς τις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά περισσότερο προς την αμερικανή αγορά, επισημαίνοντας πως οι δέκτες και οι μετρήσεις τους καταδεικνύουν πως η μεταβλητότητα στις αγορά μετοχών έχει πλέον φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έτσι, για το 2011 αναμένει βελτίωση βασικών οικονομικών μεγεθών, παγκοσμίως, κάτι που θα οδηγήσει υψηλότερα τις αποδόσεις των μετοχών.

Σε έκθεσή της η UBS προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση γιατί οι μετοχές (ακόμα και της Ευρώπης) καταγράφουν ράλι και γιατί αυτό πρόκειται να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα , λοιπόν, με τους αναλυτές τα καλά μακροοικονομικά νέα των τελευταίων εβδομάδων, οι κινήσεις της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, αλλά και οι θετικές προβλέψεις για τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως έχει κάνει τους επενδυτές να ξεχάσουν τους φόβους τους για την κρίση χρέους, μειώνοντας τις πιθανότητες μιας διπλής ύφεσης.

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο S&P 500 θα φτάσει τις 1550 το 2011, πολύ πάνω ακόμα και από τις πιο bullish προβλέψεις της Wall Street. Ο επικεφαλής της τράπεζας Binky Chadha ανέφερε ότι προβλέπει τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 να φτάσουν τα 96 δολ. το 2011.

Επιπλέον συστήνει overweighting τις εγχώριες κυκλικές μετοχές και underweighting για τις αμυντικές. Ωστόσο, δηλώνει neutral για τις παγκόσμιες κυκλικές.

Οι επενδυτές μπορούν σύμφωνα με τον ίδιο να αποσύρουν χρήματα από τα ομόλογα και να τα τοποθετούν σε μετοχές από τα μέσα του έτους. Σύμφωνα με τον Chadha, στόχος για τον S&P 500 στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι οι 1275 μονάδες.

JP Morgan

Οι προβλέψεις της JP Morgan είναι αρκετά θετικές για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, που αντανακλά στις αναθεωρημένες προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, αλλά και στα υψηλά εταιρικά κέρδη, Ωστόσο, «χτυπά» και το καμπανάκι πως οι κίνδυνοι παραμένουν. Για τον S&P500 δίνει στόχο να αυξηθεί στα επίπεδα των 1425 μονάδων το 2011.

Συγκεκριμένα, θεωρεί ως κορυφαία επενδυτική επιλογή για το 2011 τις μετοχές και παραμένει overweight για τις αναδυόμενες. Σχετικά, για την αμερικανική κεφαλαιαγορά πιστεύει πως η Wall Street θα σημειώσει ράλι το 2011, καθώς οι κινήσεις της Fed θα στηρίξουν την ανάπτυξη, η παράταση του προγράμματος χαμηλής φορολόγησης για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση Ομπάμα θα στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων και όλο αυτό δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μετοχές

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν πως οι ανησυχίες για την κρίση χρέους θα παραμείνουν και το επόμενο έτος και για αυτό το λόγο θα υπάρξει μια στροφή κεφαλαίων προς τα εταιρικά ομόλογα, τις μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές, αλλά και στα εμπορεύματα. Και ο λόγος; πολύ απλά δεν σχετίζονται άμεσα με δημόσιο χρέος .

Στην έκθεσή της τονίζει πως η σχέση που δημιούργησαν οι επενδυτές με την αγορά ομολόγων κλυδωνίζεται από τις κινήσεις sell off που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίζουν και το επόμενο έτος.

Οι συμβουλές, πάντως, της επενδυτικής τράπεζας είναι: long στο αργό πετρέλαιο, overweight σε εταιρικά ομόλογα μη χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Το sell-off στα ομόλογα υπενθυμίζει τους θεσμικούς επενδυτές το μεγάλο χάσμα απόδοσης μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Για παράδειγμα, η πραγματική ετήσια απόδοση, για τον S&P 500 ήταν 6% ενώ για τα ομόλογα 1%! Αυτό καταδεικνύει πως έχει χαθεί το ενδιαφέρον για την αγορά των ομολόγων τώρα που μεγαλώνει η όρεξη για κίνδυνο και κάνουν τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς τα αμοιβαία κεφαλαίων υψηλού κινδύνου, καθώς και προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και κρατικά επενδυτικά ταμεία.

Nomura

Η Nomura αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη το 2011 να φτάσει το 4,3%, με πρωταγωνίστριες τις αναδυόμενες οικονομίες που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά με κίνδυνο όμως, υπερθέρμανσης.

Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα παραμείνει αργή και στην ευρωζώνη θα είναι δυο ταχυτήτων με τις αποκλίσεις ανά κράτος να διευρυνθούν περαιτέρω.

BlackRock

Θετική είναι η BlackRock για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών τονίζοντας πως οι προοπτικές παραμένουν θετικές, παρά τα εκτεταμένα δημοσιεύματα σχετικά με τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες στη Ευρώπη.

Επίσης, υπογράμμισε πως η συμμετοχή των ευρωπαϊκών μετοχών στα διεθνή χαρτοφυλάκια παραμένει μικρή, ενώ οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να δείχνουν πολύ ελκυστικές, τόσο με ιστορικούς όρους, όσο και σε σύγκριση με ομοειδείς τίτλους άλλων αγορών.

Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη δείχνει, επίσης, ελκυστική όσον αφορά τις μερισματικές αποδόσεις, καθώς πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιβεβαιώνουν ή δεσμεύονται να ακολουθήσουν μια ευνοϊκή μερισματική πολιτική . Οι χαμηλές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την επιλογή πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να διατηρήσουν υψηλά αποθεματικά (net cash) στους ισολογισμούς τους, δείχνουν προς μια αύξηση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μέχρι τώρα σχετική δραστηριότητα.Produced by