24
ΔΕΚ

Fitch: Ο …Σκρουτζ των αξιολογήσεων


Σε… κατεργάρη των Χριστουγέννων έχει εξελιχθεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.  Μετά τις προχθεσινές απειλές του για υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας- πράγμα που διόλου απίθανο να κάνει πολύ σύντομα- σειρά είχε η Πορτογαλία και η Ουγγαρία.


Η χθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας οφείλεται στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίον συρρικνώνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας καθώς επίσης και στις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών της.

Η αξιολόγηση της Ουγγαρίας υποβαθμίστηκε κατά μια μονάδα, εν μέσω ανησυχιών για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θεωρείται πιθανό το να μείνει η χώρα εκτεθειμένη σε οικονομικά σοκ εξαιτίας του υψηλού χρέους.


«Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει σχέδια που μπορεί να αποδυναμώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 4 μονάδες το 2011-2012», αναφέρει ο οίκος, ενώ επισημαίνει πως η εκτίμηση

Προφανώς, οι χριστουγεννιάτικες υποβαθμίσεις είναι ενδεικτικό του τι θα επακολουθήσει. Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί με τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών να δίνουν το εφαλτήριο, καθώς οι διχογνωμίες είναι εμφανείς, όπως αυτή που σημειώθηκε εχθές ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον γερμανό ομόλογο της Ράϊνερ Μπρούντερλε σχετικά με υο θέμα της κοινής οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.Με μια δεύτερη ανάγνωση, αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του μήνα αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από το Ευρωκοινοβούλιο.

Θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμων και ελέγχων των υποβαθμίσεων στις oποίες προχωρούν οι οίκοι, γεγονός που περιορίζει την κατά γενική ομολογία «αυθαίρετη λειτουργία» τους σε πολλές περιπτώσεις.
Produced by