27
ΔΕΚ

Σε κλοιό πιέσεων Παρίσι, Φρανκφούρτη


Τη σκυτάλη της πτώσης παρέλαβαν από την Ασία τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας.

Ο όγκος των συναλλαγών παραμένει και σήμερα αδύναμος, εν μέσω εορταστικής περιόδου, με την αγορά του Λονδίνου να παραμένει κλειστή μέχρι και την Τετάρτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,4% στις 280,34 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε πτώση 1,34% στιε 3.847 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 1,42% στις 6.957 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχωρούσε 1,5% στις 9.947 μονάδες, με την Banco Santander να υποχωρεί 1,6%.

Στα ταμπλό, αρνητικά πρωταγωνιστούν οι τράπεζες και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, με την μετοχή της Volkswagen να υποχωρεί 3,6%, την Daimler στο -3,5% και την BMW με πτώση 3%.

Η Deutsche Bank από την πλευρά της δέχεται πιέσεις στο -1,5% και η AXA καταγράφει πτώση 1,4%.

Εν τω μεταξύ, νέα ανησυχία στην Πορτογαλία προκαλούν οι δηλώσεις του κορυφαίου οικονομολόγου της γερμανικής Deutsche Bank, Thomas Mayer, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα αποτελούσε έκπληξη ένα αίτημα για βοήθεια από την πλευρά της Πορτογαλικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε. καθώς οι αγορές εξακολουθούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανοδικά κατά 0,7% κινήθηκε ο δείκτης των δεικτών για την οικονομία στην περιοχή της ευρωζώνης το Νοέμβριο, στις 114,3 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, ο leading indicators του Conference Board, είχε ενισχυθεί 0,3%.

Produced by