28
ΔΕΚ

Ευρωζώνη: Σε ύψος ρεκόρ ο δανεισμός το 2011


Μέσα στο 2011 οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει είτε να αναχρηματοδοτήσουν είτε να αποπληρώσουν εκδόσεις ομολόγων πολύ μεγαλύτερης αξίας από κάθε άλλη χρονιά μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης θα επιδεινωθεί καίρια με την έλευση του νέου έτους.

Η μάχη της άντλησης δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρώπης ξεκινάει.
Τα ευρωπαϊκά κράτη αρχές του 2011 θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους χρηματοδοτώντας τους προϋπολογισμούς τους με δανειακά από τις αγορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία θα αντλήσει το 2011 περί τα 185 δισ. ευρώ από 196 δισ. ευρώ το 2010. Η Ιταλία 220 με 230 δισ. ευρώ από 240 με 250 δισ. ευρώ το 2010. Η Ολλανδία 50 δισ. ευρώ από 52 δισ. ευρώ το 2010. Το Βέλγιο θα αντλήσει το 2011 περί τα 34 δισ. ευρώ από 41 δισ. ευρώ το 2010. Η Αυστρία 16 με 19 δισ. ευρώ από 22 δισ. ευρώ το 2010. Η Σλοβενία 3 δισ. ευρώ το 2011 σε σχέση με τα 2,5 δισ. ευρώ του 2010.
Η Σλοβακία 8 με 8,5 δισ. ευρώ το 2011 σε σχέση με τα 7,040 δισ. ευρώ του 2010.

Τα ευρωπαϊκά κράτη λοιπόν θα αντλήσουν σημαντικά ποσά από τις αγορές, αλλά και η Ελλάδα θα μπει στις μάχες των δημοπρασιών καθώς σχεδιάζει εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα UniCredit, τα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει συγκεκριμένα να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα αξίας 560 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή 45 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι το 2010 – ποσό που είναι το υψηλότερο που τα κράτη θα ζητήσουν από τις αγορές από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος τον Ιανουάριο του 1999. Οι επενδυτές προειδοποιούν συνεπώς ότι οι πιέσεις της αναχρηματοδότησης θα υποχρεώσουν καταρχήν την Πορτογαλία να ζητήσει έκτακτο δανεισμό από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ακολουθώντας την Ιρλανδία και την Ελλάδα στη χορεία των ‘‘μεγάλων ασθενών’’ του κοινού νομίσματος που υποχρεώθηκαν σε έξοδο από τις αγορές. Οι επενδυτές εκτιμούν ακόμη ότι όλα αυτά θα διευρύνουν περαιτέρω τη ‘‘μόλυνση’’ στην Ευρωζώνη , με τις ανησυχίες όλων να επικεντρώνονται προφανώς στην Ισπανία. Η Ισπανία αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης και αν βουλιάξει κι αυτή στην κρίση χρέους της περιφέρειας, θα ακολουθήσουν ισχυρότατες πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα και θα αυξηθούν δραστικά οι ανησυχίες για διάρρηξη του κλαμπ του ευρώ.

Ο φόβος ενός ξεπουλήματος στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα γίνει εξαιρετικά μεγάλος το Γενάρη, που αποτελεί παραδοσιακά τον κατεξοχήν μήνα εκδόσεων ομολόγων για την Ευρωζώνη. Το Γενάρη οι κυβερνήσεις του ευρώ αναμένεται να προσπαθήσουν να δανειστούν άνω των 100 δισ. ευρώ από τα 925 δισ. που θα χρειαστεί να αντλήσουν από τις αγορές μέσα το 2011, υπογραμμίζει η UniCredit.

Οι ανησυχίες για το χρέος

Δημοσίευμα του Reuters, με τίτλο: "Οι ανησυχίες για το χρέος χαλάνε τη χαρά των γιορτών", αναφέρεται σε προβλέψεις στελεχών επενδυτικών τραπεζών στο Λονδίνο για αναταραχές στην αγορά ομολόγων. "Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και στις ΗΠΑ", λέει ο κ. Ντέιβιντ Γου, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι "υπάρχουν ήδη ενδείξεις για μία μη φυσιολογική ρευστοποίηση θέσεων των επενδυτών". Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου να φθάσει στο 3,5% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. "Υπάρχει πιθανότητα 30% σοβαρής αναταραχής στην αγορά ομολόγων", είπε ο κ. Γου.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται σε εκτιμήσεις για νέες υποβαθμίσεις στην πιστοληπτικά ικανότητα χωρών της Ευρώπης, οι οποίες μπορεί να αφορούν ακόμη και τη Γαλλία , η οποία έχει σήμερα την καλύτερη διαβάθμιση (ΑΑΑ).

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόστος για τη σύναψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για γαλλικά, βελγικά ή αυστριακά ομόλογα είναι σήμερα υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για τα ομόλογα της Χιλής ή της Τσεχίας. Η πιστοληπτική βαθμολογία της Γαλλίας θα είναι ευάλωτη, αν η χώρα δεν μειώσει σημαντικά το έλλειμμά της, είπε ο κ. Παντράικ Γκάρβι της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ. "Τα ομόλογα όλων των χωρών μπορεί να τιμωρηθούν το 2011", λέει ο κ. Τόμπι Νέινγκλ, ο οποίος διαχειρίζεται διαθέσιμα ύψους 46 δισ. δολαρίων ως Διευθυντής της Baring Asset Management στο Λονδίνο.
Το δημοσίευμα αναφέρει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες από τον οίκο Moody's την περασμένη Παρασκευή, ενώ προειδοποίηση για υποβάθμιση υπήρξε από τον οίκο και για την Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της το επόμενο έτος. "Αν τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν λυθούν γρήγορα, τα επιτόκια αναχρηματοδότησης για τις χώρες της θα είναι ακριβά και οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβαθμίσεις", είπε ο κ. Ραλφ Άρενς, διαχειριστής της Frankfurt Trust.

Αναστάτωση στις αγορές ομολόγων προβλέπουν οι αναλυτές

Αναστάτωση στις αγορές ομολόγων και το 2011 προβλέπουν διεθνείς επενδυτές. Έρευνα της βρετανικής τράπεζας Barclays, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Financial Times και διεξήχθη μεταξύ περισσότερων από 2.000 θεσμικούς επενδυτές, έδειξε ότι ο ένας στους τρεις αναμένει ότι τουλάχιστον μια χώρα της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει ή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της κατά το νέο έτος. Άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι το κόστος για τη σύναψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι χρεοκοπίας για γαλλικά, βελγικά ή αυστριακά ομόλογα είναι σήμερα υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος για τα ομόλογα της Χιλής ή της Τσεχίας!

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου το 60% των επενδυτών εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλες διασώσεις από την Ε.Ε. ή το Δ.Ν.Τ., ενώ αυτοί που συνιστούν πωλήσεις ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων είναι διπλάσιοι σε σχέση με όσους συνιστούν την αγορά τους.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών προβλέπει ότι το ευρώ θα ξεπεράσει την κρίση.

Μόνο το 4% πιστεύει ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα καταλήξουν σε μία συνολική κρίση της Ευρωζώνης και στη διάλυση του ευρώ. Το 25% προβλέπει ότι το κυρίαρχο θέμα στις αγορές το 2011 θα είναι η κρίση της Ευρωζώνης, ενώ ένα μεγαλύτερο ποσοστό (37%) θεωρεί ότι κυρίαρχο θέμα θα είναι η δημοσιονομική επιδείνωση στις αναπτυγμένες οικονομίες.

"Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν εμπιστοσύνη ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης μπορούν να λυθούν", δηλώνει ο οικονομολόγος της Barclays κ. Πιέρο Γκέτσι, προσθέτοντας: "Ωστόσο, οι θεσμικοί επενδυτές ανησυχούν πολύ πώς το κυβερνητικό χρέος θα αντιμετωπισθεί στις αναπτυγμένες οικονομίες".

Τί σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ


Σε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 6μηνης και 3μηνης διάρκειας θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στις 11 και 18 Ιανουαρίου του 2011 με στόχο να αντλήσει περίπου 4 με 4,5 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2011 υπάρχουν πολλές λήξεις ομολόγων και ειδικά εντόκων ύψους 4 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζεται ώστε να εκδώσει 6μηνα έντοκα στις 11 Ιανουαρίου και 3μηνα έντοκα στις 18 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πολιτική της έκδοσης εντόκων θα συνεχισθεί καθ’ όλο το 2011 με στόχο να ικανοποιηθούν οι λήξεις ομολόγων και να καλυφθούν οι πολύ βραχυχρόνιες ανάγκες του δημοσίου.

Με βάση ενδείξεις μόνο από δημοπρασίες εντόκων το 2011 το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει πάνω από 20 δισ. ευρώ.

Και ενώ σχεδιάζεται το πρόγραμμα του 2011 στο τέλος του 2010 το ελληνικό δημόσιο θα κλείσει με απόθεμα ρευστότητας από τις δημοπρασίες στα 4 δισ. ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και τα 2,5 δισ. ευρώ του δανείου από το Δ.Ν.Τ. που θα καταβληθούν προσεχώς τότε η πλεονάζουσα ρευστότητα φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ.

Produced by