28
ΔΕΚ

Ίλιγγος… 6 τρισ. δολ. το 2011


Oι συνθήκες που διαμορφώνονται το 2011 στις αγορές κεφαλαίων είναι εξαιρετικά πιεστικές για τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και για χώρες που θεωρούνται ως τώρα «ασφαλείς».

Οι αγορές κεφαλαίων αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία και, από την άποψη αυτή, είναι πολύ ανησυχητικό, ότι το 2011 σωρεύονται τεράστιες δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων και των τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα εκτιναχθούν στα 5 τρισ. δολ., ενώ επιπλέον 1 τρισ. δολ. θα χρειασθούν οι τράπεζες για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Σε αυτά τα θηριώδη ποσά θα πρέπει να προστεθούν οι τεράστιες ανάγκες των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, που διαμορφώνουν ένα συνολικό «λογαριασμό» αναγκών χρηματοδότησης σε ΗΠΑ και ευρωζώνη , ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αδυναμίες των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης «φωτίζονται» από νέα οπτική γωνία, καθώς τις καθιστούν πρώτες υποψήφιες να πέσουν «θύματα» του… μποτιλιαρίσματος στις αγορές. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά τραπεζικά συστήματα της ευρωζώνης, που ουσιαστικά είναι αποκομμένα από τις αγορές και «αναπνέουν» μόνο χάρη στις πιστώσεις από την ΕΚΤ , η οποία όμως προσπαθεί να στείλει το μήνυμα, ότι οι εποχές της απεριόριστης χρηματοδότησης μέσα στο 2011 θα αποτελέσουν παρελθόν. Για τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, το Institute of International Finance καταγράφει μια σχεδόν… ανατριχιαστική στρέβλωση: για πρώτη φορά στην ιστορία, ώριμες οικονομίες, μέλη της μεγαλύτερης νομισματικής ένωσης στον κόσμο, δανείζονται με κόστη υψηλότερα από τις αναδυόμενες αγορές.

Είναι προφανές, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς καταλυτικές παρενέργειες στη συνοχή της ευρωζώνης: οι αγγλοσάξονες, κυρίως, επικριτές του εγχειρήματος της νομισματικής ενοποίησης, προβλέπουν ότι οι τεράστιες διαφορές στα κόστη δανεισμού μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και του πυρήνα της ευρωζώνης οδηγούν σε επαλήθευση των προφητειών για διάλυσή της, καθώς μάλιστα η Γερμανία μπλοκάρει ως τώρα κάθε προσπάθεια να δοθεί μια συνεκτική λύση. Επιπλέον, όπως λένε, με το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα συσταθεί από το 2013, συνοδευόμενος από θεσμικό πλαίσιο για «κούρεμα» πιστωτών των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, η διάκριση των χωρών μελών από τις αγορές σε ισχυρές και αδύναμες θα γίνει ακόμη πιο αισθητή, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τις «φυγόκεντρες» δυνάμεις.

Νέες πιέσεις στην Ευρωζώνη

Νέες πιέσεις στην Ευρωζώνη, ισχυρότερες ίσως από κάθε άλλη φορά, αναμένεται να ασκήσουν το 2011 οι αγορές κεφαλαίων και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, θέτοντας τη γαλλογερμανική ηγεσία της Ευρώπης μπροστά στο επιτακτικό δίλημμα: θα αφεθεί η κρίση να διαβρώσει ακόμη περισσότερο τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, ή θα δοθεί η συνολική λύση που φαίνεται να απαιτούν οι αγορές, δηλαδή η έκδοση ευρωομολόγων;

Τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τις αγορές της Ευρώπης, πλησιάζουν τώρα τη γερμανική, με την απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται και πάλι πάνω από 3%. Και αυτό διότι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην Ευρώπη θα επηρεάσουν και τη ζήτηση των γερμανικών τίτλων.

Η συνολική απόδοση που έδωσαν το 2010 στους κατόχους τους τα γερμανικά ομόλογα , έφθασε το 6,1%.

Στον αντίποδα, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων υπέστησαν συνολικά ζημία 20%, ενώ ζημία 14% απέφεραν τα ιρλανδικά ομόλογα. Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές κρατικών ομολόγων σε 1,12 δισ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν.

Οι συνολικές αγορές έχουν ήδη φτάσει 73,5 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ επιδιώκει την απορρόφηση τους από το σύστημα ώστε να μην εξελιχθούν πληθωριστικές τάσεις.

Παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έμειναν σε ύψος ρεκόρ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας έφθασε το 9,27% και της Πορτογαλίας το 6,86%, ενώ της Ελλάδας κινείται περί το 12,40%.


Produced by