29
ΔΕΚ

Κίνα: Αύξηση 20% στους μισθούς


Οι αρχές στο Πεκίνο αύξησαν τον ελάχιστο μισθό στην πρωτεύουσα κατά περίπου 20% για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες εν μέσω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, στις τιμές των ακινήτων, αλλά και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στην μητροπολιτική περιοχή του Πεκίνου θα αυξηθεί στα 1.160 γιούαν από 960 από 1ης Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με ανακοινωθέν που αναρτήθηκε σε κυβερνητικό ιστοτόπο χθες Τρίτη.

Τον Ιούλιο ο κατώτατος μισθός στο Πεκίνο είχε αυξηθεί κατά 20%, στα 960 γιούαν.

Η Κίνα προχώρησε σε μια σειρά αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε διάφορες περιοχές εφέτος μετά την έξαρση των εργασιακών εντάσεων και μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων που αποτέλεσαν σαφείς ενδείξεις μιας εντεινόμενης δυσαρέσκειας στις τάξεις των εκατομμυρίων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη χώρα.

Η νέα αύξηση των μισθών στην πρωτεύουσα καταγράφεται εν μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που εκφράζουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό--ο οποίος επίσημα ξεπέρασε το 5% το Νοέμβριο για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια και πλέον--και ειδικά τις τιμές των τροφίμων, που κατέγραψαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, αλλά και για τις τιμές των ακινήτων, που συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκλιμακώσουν το ράλι τιμών.

Το Σάββατο η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες. Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό εθνικής εμβέλειας είπε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τον πληθωρισμό και τις τιμές των ακινήτων--που έχουν γίνει απλησίαστες για πάρα πολλούς απλούς Κινέζους. Οι αυξήσεις των τιμών "κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη για όσους ζουν με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα", τόνισε, αλλά πρόσθεσε ότι "είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το γενικό επίπεδο των τιμών" και εξέφρασε αυτοπεποίθηση ότι οι τιμές των ακινήτων θα επανέλθουν σε "λογικά επίπεδα".

Produced by