29
ΔΕΚ

Η Σουηδία δείχνει το δρόμο…


Το δρόμο στους υπόλοιπους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής φαίνεται πως δείχνει η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, καθώς ξεπερνά τους συμβατικούς πληθωριστικούς στόχους στην ανάπτυξη των τιμών στα assets, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την επόμενη «φούσκα», όπως εκτιμά το Bloomberg.

«Η μη αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές των assets αποτελέι κοινό τόπο ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες, αλλά πραγματικά σε τι αποτέλεσμα έχει οδηγήσει;», διερωτάται η Tina Mortensen, οικονομολόγος της Citigroup .

“Είναι βέβαιο πως η τωρινή κρίση έχει οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες να ξανασκεφτούν την πολιτική τους. Η Σουηδία αντιμετωπίζει το πρόβλημα ουσιαστικά», τονίζει η αναλύτρια στο Bloomberg.

Ο επικεφαλής της Riksbank Stefan Indgves, έχει αυξήσει το επιτόκιο repo 40 φορές από τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%.

Τη στιγμή που η Σουηδία λοιπόν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων, οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη , η Ιαπωνία και η Βρετανία τα διατηρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους Johnny Akerholm, προέδρου της Nordic Investment Bank, με έδρα το Ελσίνκι, η κρίση άρχισε δυο χρόνια πριν και επιδεινώθηκε από την εμμονή των τραπεζών να διατηρούν τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Όπως εκτιμά ο τραπεζίτες, οι κεντρικές τράπεζες επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, τυπώνοντας χρήμα και διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια, τη στιγμή που οι τιμές αυξάνονται ταχύτατα, με εξαίρεση τις τιμές καταναλωτή στις βιομηχανικές χώρες.

Produced by