31
ΔΕΚ

2010: Η χρονιά των commodities


Σε πρωταγωνιστές της χρονιάς που μας αποχαιρετά σήμερα αναδείχθηκαν τα βασικά εμπορεύματα, αφήνοντας πίσω τους σε απόδοση τις μετοχές, τα ομόλογα και το δολάριο, με οδηγό την ανάκαμψη στην Κίνα, η οποία πρωταγωνίστησε φέτος, μετά τη χειρότερη κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο δείκτης Thomson Reuters/Jefferies CRB, που καταγράφει την απόδοση 19 πρώτων υλών, κατέγραψε φέτος άλμα 15%. Την ίδια ώρα ο δείκτης MSCI για τις μετοχές παγκοσμίως κέρδισε 13%. Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, τα ομόλογα κατέγραψαν επιστροφές της τάξης του 4,7%. Τέλος, ο δείκτης του δολαρίου κέρδισε μόλις 2% αυτή τη χρονιά.

Η επενδυτική διάθεση για την αγορά βασικών εμπορευμάτων εκτοξέυθηκε αυτή τη χρονιά, καθώς η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ζάχαρη, φασόλια, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές χαλκού.

«Αυτή η χρονιά ήταν εξαιρετικά ισχυρή», σχολιάζει ο Nic Johnson της Pimco, με την ανάπτυξη στην Κίνα να οδηγεί σε επίπεδα ρεκόρ τον χαλκό, και τα προβλήματα στην παραγωγή σιταριού να προκαλούν ράλι στις τιμές.

Να σημειωθεί πάντως πως αυτή ήταν η πρώτη χρονιά από το 2005, που τα βασικά εμπορεύματα, οι μετοχές τα ομόλογα και το δολάριο κατέγραψαν κέρδη.

Μ.Π.
Produced by