03
ΙΑΝ

Ποδαρικό με κέρδη στις ευρωαγορές


Με κέρδη υποδέχονται τη νέα χρονιά οι αγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, με τις μετοχές των τραπεζών και των κατασκευαστών αυτοκινήτων να κλέβουν την παράσταση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,8% στις 278,11 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 21 Δεκεμβρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχυόταν 1,20% στις 6.997 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραφε άνοδο 1,85% στις 3.875 μονάδες. Κλειστή θα παραμείνει σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω τραπεζικής αργίας.

Στα ταμπλό, άνοδο 2% σημείωνε η μετοχή της Credit Agricole, ενώ στο +3,1% διαπραγματευόταν η μετοχή της Volkswagen. Άλμα 11% σημειώνει η μετοχή της Porsche.

«Καθώς εισερχόμαστε στη νέα χρονιά, υπάρχει σαφώς μια bullish διάθεση ανάμεσα στους επενδυτές», σχολιάζει ο Ian Scott της Nomura Holdings.

Στις 57,1 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 56,8 μονάδων. Το Νοέμβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 55,3 μονάδες.

Κατά 2,9% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Δεκέμβρη σε ετήσια βάση, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και προϊόντα καπνού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το Νοέμβριο ο δείκτης CPI υποχώρησε 2,2%, από 2,3% τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε για έκτη ημέρα το ανοδικό σερί στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τον περιφερειακό δείκτη MSCI, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, να καταγράφει το μεγαλύτερο σερί από τον Ιούλιο, εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να είναι βελτιωμένα.

Produced by