03
ΙΑΝ

Σλοβενία: Προβλήματα στην οικονομία διαπιστώνει η Fed


Την εκτίμηση ότι, η Σλοβενία θα μπορούσε να έχει τη "μοίρα" χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία , λόγω του μικρού της μεγέθους και της σχετικής έλλειψης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατύπωσε ο Σλοβένος αναλυτής, στέλεχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) στο τμήμα νομισματικών υποθέσεων, Έγκον Ζακράισεκ, στην οικονομική έκδοση της σλοβενικής εφημερίδας "Finance".

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περισσότερο αναβάλλονται οι μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο επώδυνες, ακριβές και δύσκολες θα είναι στο μέλλον και θα γίνουν αποδεκτές με μεγαλύτερη δυσκολία.

Ο κ. Ζακράισεκ υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν ανάγκη από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα μπορούσε να "διανέμει" το (οικονομικό) φορτίο σε όλες τις γενιές. Ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσης θα μπορούσε να σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακράισεκ, οι ''απειλές'' των εργατικών συνδικάτων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελούν σημάδι ότι "έχουν, δυστυχώς, μόνο ένα στόχο, να ‘’αρπάξουν’’ ότι μπορούν σήμερα".

Ο κ. Ζακράισεκ πρότεινε το Δημόσιο να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών του στοιχείων, με στόχο να μειώσει το δημόσιο χρέος και συμπλήρωσε ότι και οι σλοβενικές τράπεζες θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Produced by