03
ΙΑΝ

Σε υψηλά δυο εβδομάδων οι ευρωαγορές


Στα υψηλότερα επίπεδα των δυο τελευταίων εβδομάδων τερμάτισαν οι αγορές σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως το ράλι της περασμένης χρονιάς θα συνεχιστεί και στο 2011, εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης και των εταιρικών κερδών.


Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,7% στις 277,86 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 1,09% στις 6.989 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 2,53% στις 3.900 μονάδες. Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω τραπεζικής αργίας.

«Καθώς εισερχόμαστε στη νέα χρονιά, υπάρχει σαφώς μια bullish διάθεση ανάμεσα στους επενδυτές», σχολιάζει ο Ian Scott της Nomura Holdings. «Οι αποτιμήσεις και η πιθανή διεύρυνση των εταιρικών κερδών το 2011 υποδεικνύουν πως η αγορά είναι υποτιμημένη».

Στα ταμπλό η Porsche κατέγραψε «άλμα» 15%, μετά την απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου για απόρριψη διεκδίκησης αποζημίωσης. Κέρδη 4% σημείωσε η Volkswagen.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, στις 57,1 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 56,8 μονάδων. Το Νοέμβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 55,3 μονάδες.

Κατά 2,9% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Δεκέμβρη σε ετήσια βάση, αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές σε βενζίνη και προϊόντα καπνού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το Νοέμβριο ο δείκτης CPI υποχώρησε 2,2%, από 2,3% τον Οκτώβριο.
Produced by