03
ΙΑΝ

«Φρένο χρέους» επιβάλει η Γερμανία


Τη δέσμευση των χωρών που θα καταφεύγουν στον μηχανισμό μέχρι και την επιβολή «φρένου χρέους» κατά το πρότυπο της Γερμανίας (Schuldenbremse), επιθυμεί η Γερμανία όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης (ESM).

Να σημειωθεί ότι η σχετική απαγόρευση έχει στο μεταξύ συνταγματική ισχύ στη Γερμανία.


Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel , σε αντίθεση με τον ισχύοντα σήμερα μηχανισμό EFSF, ο υπό σύσταση μηχανισμός ΕSM θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, προκειμένου να μη χρειάζεται η συνδρομή της ΕΚΤ .Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο μηχανισμός δεν θα είναι ένα αυθύπαρκτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δίπλα στην ΕΚΤ, όπως προέβλεπαν τα «σχέδια επί χάρτου» του γερμανικού υπ. Οικονομικών που είχαν διαρρεύσει πριν από τα Χριστούγεννα. Τουναντίον, ο μελλοντικός μηχανισμός ESM θα είναι ένα «διακρατικό εργαλείο των χωρών-μελών της Ευρωζώνης». Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, κατά συνέπεια κάθε μέλος θα έχει δικαίωμα βέτο.

Οι αρχικοί, βασικοί σχεδιασμοί του υπ. Οικονομικών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι αντικείμενο ενδοκυβερνητικής κριτικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε «εσωτερικό σημείωμα» με παραλήπτη τον υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε (FDP), αναφέρεται ότι ενέχει τον κίνδυνο «με το χρόνο να μετατραπεί σε πυρήνα μιας πολιτικά κατευθυνόμενης ένωσης μεταφοράς πόρων».


Produced by