04
ΙΑΝ

Αγορές: Χαμηλότερος ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής σε σχέση με την Ιρλανδία


Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Αργεντινής θεωρείται από τις αγορές μικρότερος σε σχέση με εκείνον της Ιρλανδίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg καθώς η ανάπτυξη της χώρας της Νότιας Αμερικής είναι η ισχυρότερη της τελευταίας 5ετίας ενώ η κρίση χρέους στην Ευρώπη διευρύνεται.

Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής του χρέους της Αργεντινής για πέντε χρόνια - το λεγόμενο credit default swap (cds)- μειώθηκε εντυπωσιακά το τελευταίο εξάμηνο κατά 413 μονάδες βάσης (4,13 εκατοστιαίες μονάδες) στις 582 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τα ιρλανδικά ομόλογα αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από τις 355 μονάδες βάσης στις 609 μονάδες βάσης.

Η στάση των αγορών έναντι της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2001, βελτιώνεται, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προβλέπει ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε με ρυθμό 9% το 2010, χάρη στη ρύθμιση μέσω swap του ανεξόφλητου χρέους της ύψους 12,2 δις. δολαρίων και του ύψους ρεκόρ της σοδειάς σόγιας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, τα cds της Αργεντινής είχαν υποχωρήσει κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο των ελληνικών cds πριν από σχεδόν έξι μήνες.

"Η Αργεντινή αναλαμβάνει μια πολύ ενεργητική πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσει", είπε ο κ. Τζεφ Γκριλς, εκπρόσωπος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρίας Greenwich.

Produced by