04
ΙΑΝ

Xάνουν τη "λάμψη" τους τα γερμανικά ομόλογα


 Τα γερμανικά ομόλογα χάνουν τη λάμψη τους για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ταμεία Legal & General Investment Management και η Frankfurt Trust, εξ αιτίας της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

"Το ταμείο μας αναζητεί αλλού για ασφαλή καταφύγια", είπε ο κ. Κρίστοφ Κάιντ, εκπρόσωπος του Frankfurt Trust, που διαχειρίζεται διαθέσιμα των πελατών του ύψους 16 δις. ευρώ. Η Legal & General, που διαχειρίζεται διαθέσιμα 500 δις. ευρώ, προτιμά ομόλογα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που έχουν, όπως και τα γερμανικά, την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων στο Λονδίνο. Η Γερμανία έχει υποσχεθεί τα περισσότερα κεφάλαια για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιρλανδία , και η αγορά ομολόγων της είναι ευάλωτη, αν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από τον Ιούνιο, όπως εκτιμά η Deutsche Bank, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς (bund) υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στο χαμηλό ρεκόρ του 2,087%. Σύμφωνα με έρευνα του Μπλούμπεργκ μεταξύ 17 αναλυτών, η απόδοση του γερμανικού ομολόγου αναφοράς θα αυξηθεί στο 3,28% στο τέλος του 2011 από 2,78% που ήταν φέτος σε μέσα επίπεδα.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα γερμανικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και συνεπώς η απόδοσή τους θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. "Οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων όσο θα επιδεινώνεται το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές", λέει αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzabank.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής τράπεζας Barclays που έγινε τον περασμένο μήνα, το 40% των συμμετεχόντων σε αυτή θεωρούσε τις μετοχές ως την επενδυτική επιλογή τους για το 2011 και το 34% τα εμπορεύματα, ενώ μόνο το 10% θεωρούσε ότι τα υψηλής ποιότητας κρατικά ομόλογα θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις.

Produced by