05
ΙΑΝ

"Τσουχτερό" το επιτόκιο


Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε το πορτογαλικό δημόσιο , από την πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων για το 2011, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 3,686%, από 2,045% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Πορτογαλίας, η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,6 φορές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η δραματική αύξηση της απόδοσης ήταν αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, της πρώτης μέσα στο 2011, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την Πορτογαλία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Σημαντική μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αντέξει το υψηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές και θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Νωρίτερα μεταδίδαμε:

Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, προχωρά σήμερα η Πορτογαλία, και γίνεται έτσι η πρώτη από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης που θα επιχειρήσει να κάνει ποδαρικό στις αγορές το 2011.

«Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν εάν οι αποδόσεις θα είναι υψηλότερες και θα μπορούσαν να είναι», σχολιάζει ο Phyllis Ριντ, επικεφαλής της Kleinwort Benson Private Bank στο Λονδίνο.

«Το μεγάλο ερώτημα της αγοράς για την Πορτογαλία, είναι αν βρίσκεται κοντά στο αίτημα διάσωσής της. Πιθανόν αυτό να συμβεί αργά ή γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο Οργανισμός Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας (IGCP), θα προχωρήσει στη δημοπρασία 500 εκατ. ευρώ. Η Πορτογαλία πώλησε έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας την 1η Σεπτεμβρίου με μέση απόδοση 2,045%, με τους επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές για 2,4 φορές το ποσό των τίτλων. Να σημειωθεί πως ένα χρόνο πριν, η χώρα πλήρωσε μόλις 0,592% για να δανειστεί για το διάστημα των έξι μηνών.

Η Πορτογαλία, η οποία σκοπεύει φέτος να πουλήσει περίπου 20 δις. ευρώ σε ομόλογα , προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και τις υποχρεώσεις της για το 2011, προχωρά σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των μισθών, καθώς προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, μετά την κρίση που έπληξε την Ελλάδα και οδήγησε στα ύψη το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
Produced by