05
ΙΑΝ

Οι δημοσιονομικές ανησυχίες πιέζουν το ευρώ


Στην πτώση για τρίτη ημέρα έναντι του δολαρίου, οδηγούν το ευρώ οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την δημοσιονομική κρίση, με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να δυσκολεύονται στην προσπάθειά τους για άντληση κεφαλαίων.

Το ενιαίο νόσμιμα, υποχωρεί και έναντι του ιαπωνικού γεν, μετά την κρίσιμη δημοπρασία εντόκων γραμματίων από την Πορτογαλική κυβέρνηση.Το πορτογαλικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από την πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων για το 2011, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 3,686%, από 2,045% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Πορτογαλίας, η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,6 φορές. Να σημειωθεί ότι σήμερα προχωρά και η Πολωνία σε δημοπρασία ομολόγων 2ετούς και 5ετούς διάρκειας.

Άσχημα είναι τα νέα και από την αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας, καθώς υποχώρησαν οι τιμές στο δ΄τρίμηνο του 2010.

«Τα χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ σοβαρά και το πιθανότερο είναι οι δημοσιονομικές ανησυχίες να διατηρηθούν και τη νέα ζρονιά», σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg.

Αναλυτικά, το ευρώ υποχωρούσε στο $1,3219 στο Λονδίνο, από $1,3308 στη Νέα Υόρκη χθες, όταν ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Δεκεμβρίου.
Produced by