05
ΙΑΝ

Πτωτικό σκηνικό στις ευρωαγορές


Πιέσεις επικρατούν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον ενεργειακό κλάδο και την εξόρυξη να πρωταγωνιστούν αρνητικά στα ταμπλό, ενώ επιβαρυντικά λειτούργησε και η έκβαση της δημοπρασίας στην Πορτογαλία .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE υποχωρούσε 0,15% στις 6.004 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωνε πτώση 1,06% στις 6.901 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματευόταν στις 3.882 μονάδες με πτώση 0,87%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρέμενε αμετάβλητος στις 280,50 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, πτώση καταγράφουν οι Royal Dutsch Shell και η African Barrick Gold, ενώ ράλι 1,9% σημειώνει η Next.


Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε το πορτογαλικό δημόσιο , από την πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων για το 2011, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 3,686%, από 2,045% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Πορτογαλίας, η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,6 φορές.Στην Ασία, πτώση για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ ημερών κατέγραψαν οι δείκτες, με το δολάριο να ενισχύεται μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC, τα οποία ανέφεραν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο σύνθετος PMI το Δεκέμβριο

Αμετάβλητος στις 55,5 μονάδες παρέμεινε ο σύνθετος δείκτης PMI στην περιοχή της ευρωζώνης το Δεκέμβριο, ενώ ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε η δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία .

Το Νοέμβριο, ο δείκτης ενισχύθηκε σε υψηλά τριών μηνών, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο, από τις 55 μονάδες, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών, υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 54,2 μονάδες, από τα υψηλά τριμήνου που κατέγραψε το Νοέμβριο.

Άνοδος στις τιμές παραγωγού της ευρωζώνης

Άνοδο 0,3% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν 4,5%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, έκαν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια στο 4,4%.

Όσον αφορά τις βιομηχανικές νέες παραγγελίες, ενισχύθηκαν 1,4% τον Οκτώβριο και 14,8% σε ετήσια βάση.
Produced by