05
ΙΑΝ

Τίθεται σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου


Ξεκινά μέσα στο μήνα η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (European systemic risk board, ESRB), το οποίο θα απευθύνει προειδοποιήσεις σχετικά με ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ και συστάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στόχος του ταμείου, με επικεφαλής τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, είναι να επιτύχει την καλύτερη επίβλεψη των ευρωπαϊκών οικονομιών και την επίτευξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη.


Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και μέλος του Συμβουλίου κ. Βίτορ Κονστάντσιο αναφέρει παραδείγματα προειδοποιήσεων, τις οποίες θα είχε απευθύνει στο παρελθόν το Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων, όπως είπε, θα ήταν και η έγκαιρη προειδοποίηση για την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.


"Θα μπορούσαμε, επίσης, να είχαμε προειδοποιήσει για τη φούσκα ακινήτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία και για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτά είναι παραδείγματα πραγμάτων που θα είχε κάνει το Συμβούλιο για να εμποδίσει τις κρίσεις. Αν ένα σώμα, όπως το Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, με πολλά μέλη, εκδίδει συγκεκριμένες συστάσεις, τότε θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις", είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
Produced by