05
ΙΑΝ

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές


Κατά βάση αρνητικό ήταν το σκηνικό σήμερα στις ευρωαγορές , με τη δημοπρασία στην Πορτογαλία και τις δηλώσεις του Kenneth Rogoff για την ύπαρξη του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας στο επίκεντρο.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,50% στις 6.043 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,51% στις 6.939 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,29% στις 3.904 μονάδες.

Η αγορά του Λονδίνου βρήκε στήριξη στην μετοχή της ARM Holdings, καθώς επικρατεί φημολογία για πιθανή πρόταση εξαγοράς. Ωστόσο η αγορά της Φρανκφούρτης διαμορφώθηκε σε χαμηλό μήνα.Στα ταμπλό, ο κλάδος της εξόρυξης κινήθηκε πτωτικά εξαιτίας της πτώσης των τιμών στα εμπορεύματα.


Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ άντλησε το πορτογαλικό δημόσιο , από την πρώτη δημοπρασία έντοκων γραμματίων για το 2011, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε επίπεδα ρεκόρ, στο 3,686%, από 2,045% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 1ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Πορτογαλίας, η έκδοση καλύφθηκε κατά 2,6 φορές.


Ευρωζώνη: Αμετάβλητος ο σύνθετος PMI το Δεκέμβριο

Αμετάβλητος στις 55,5 μονάδες παρέμεινε ο σύνθετος δείκτης PMI στην περιοχή της ευρωζώνης το Δεκέμβριο, ενώ ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε η δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία .

Το Νοέμβριο, ο δείκτης ενισχύθηκε σε υψηλά τριών μηνών, ενώ αναθεωρήθηκε ανοδικά το Δεκέμβριο, από τις 55 μονάδες, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών, υποχώρησε το Δεκέμβριο στις 54,2 μονάδες, από τα υψηλά τριμήνου που κατέγραψε το Νοέμβριο.

Άνοδος στις τιμές παραγωγού της ευρωζώνης

Άνοδο 0,3% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση, ενισχύθηκαν 4,5%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, έκαν λόγο για μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια στο 4,4%.

Όσον αφορά τις βιομηχανικές νέες παραγγελίες, ενισχύθηκαν 1,4% τον Οκτώβριο και 14,8% σε ετήσια βάση.


Produced by