07
ΙΑΝ

Πιο αξιόπιστες οι αναδυόμενες οικονομίες


Πιο επικίνδυνα είναι τα κυβερνητικά ομόλογα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών από αυτά των αναδυόμενων οικονομιών, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe, ο οποίος μετρά τα CDS των 15 χωρών συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενισχύθηκα 7 μονάδες πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη για τα CDS σε Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

"Οι ανησυχίες για την περιφέρεια συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη Δυτική Ευρώπη", δήλωσε ο Harpreet Parhar, της Credit Agricole SA, στο Λονδίνο. "Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ισχυρή ανάπτυξη και δεν επιβαρύνονται άμεσα με τα περιφερειακά θέματα", πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, μετά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas, Ισπανία και Ιταλία πρέπει να αντλήσουν φέτος από τις αγορές το ποσό των 317 δις. ευρώ.

«Οι ανησυχίες για την περιφέρεις της ευρωζώνης παρασύρει τη δυτική Ευρώπη», σχολιάζει ο Harpreet Parhar, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole. «Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη και δεν επηρεάζονται από τα περιφερειακά ζητήματα», τονίζει.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα αναπτυσσόμενα κράτη της Ευρώπης θα σημειώσουν ανάπτυξη 3,1% αυτή τη χρονιά, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 1,5% που αναμένεται να καταγράψουν οι χώρες της ευρωζώνης.


Produced by