07
ΙΑΝ

Σε επίπεδα ρεκόρ spreads και CDS


Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, εν όψει των νέων δημοπρασιών κρατικών ομολόγων που αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και συνεχιζόμενων εκθέσεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους.

Το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά αυξήθηκε στις 441 μονάδες βάσης (4,41%) και το επιτόκιο τους διαμορφώθηκε πάνω από το 7%. Η επιτοκιακή ψαλίδα (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινείται στο επίπεδο των 990 μονάδων βάσης. Η πίεση στα πορτογαλικά ομόλογα εντάθηκε από χθες, μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους της χώρας ότι θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων την ερχόμενη Τετάρτη - μετά τη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού που προέκυψε κατά την προχθεσινή δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων. Σε νέα έκδοση ομολόγων την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν και η Ισπανία και η Ιταλία, δύο χώρες με υψηλές δανειακές ανάγκες μέσα στο 2011. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας διαμορφώθηκε κοντά στο 5,5%. Το spread των 10ετών βελγικών τίτλων σημείωσε άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης και έφθασε τις 126 μονάδες βάσης, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της συνακόλουθης πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα με το τρίτο υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη .

Η πίεση στο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης έχει οδηγήσει για πρώτη φορά στο φαινόμενο τα ομόλογα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης να θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα ομόλογα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο δείκτης MarkitiTraxx που μετρά το κόστος ασφάλισης τους χρέους - credit default swaps - 15 χωρών της Δυτικής Ευρώπης - μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας - διαμορφώθηκε 7 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον αντίστοιχο δείκτη για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται χώρες, όπως η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Τουρκία.

Ο ολλανδικός επενδυτικός όμιλος Robeco, που ανήκει στην τράπεζα Rabobank και διαχειρίζεται 147 δις. ευρώ, δήλωσε χθες από το Άμστερνταμ ότι περιμένει ότι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, θα προχωρήσουν σε μερική χρεοκοπία μετά το 2011. "Το πιθανότερο είναι ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα χρεοκοπήσουν, αλλά αυτό μπορεί επίσης να συμβεί με την επέκταση της διάρκειας λήξης των δανείων τους", είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robeco κ. Ρόντερικ Μούνστερς, προσθέτοντας: "Μπορεί η διάρκεια λήξης όλων των περιφερειακών ομολόγων να επεκταθεί κατά 3 έως 5 χρόνια. Δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό μέσα στο 2011".

Πιο αξιόπιστες οι αναδυόμενες οικονομίες

Πιο επικίνδυνα είναι τα κυβερνητικά ομόλογα των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών από αυτά των αναδυόμενων οικονομιών, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe, ο οποίος μετρά τα CDS των 15 χωρών συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, ενισχύθηκα 7 μονάδες πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη για τα CDS σε Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία.

"Οι ανησυχίες για την περιφέρεια συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη Δυτική Ευρώπη", δήλωσε ο Harpreet Parhar, της Credit Agricole SA, στο Λονδίνο. "Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ισχυρή ανάπτυξη και δεν επιβαρύνονται άμεσα με τα περιφερειακά θέματα", πρόσθεσε.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα, μετά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas, Ισπανία και Ιταλία πρέπει να αντλήσουν φέτος από τις αγορές το ποσό των 317 δις. ευρώ.

«Οι ανησυχίες για την περιφέρεις της ευρωζώνης παρασύρει τη δυτική Ευρώπη», σχολιάζει ο Harpreet Parhar, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole. «Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη και δεν επηρεάζονται από τα περιφερειακά ζητήματα», τονίζει.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα αναπτυσσόμενα κράτη της Ευρώπης θα σημειώσουν ανάπτυξη 3,1% αυτή τη χρονιά, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 1,5% που αναμένεται να καταγράψουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Produced by