07
ΙΑΝ

Υπερατλαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές


Αρνητική ήταν για τις ευρωαγορές η επιρροή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, στο 9,4% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, καθώς δημιουργήθηκαν 103.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2010. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο στις θέσεις εργασίας κατά 175.000 κα σταθεροποίηση της ανεργίας στο 9,8%.


«Η αγορά δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με τα στοιχεία αυτά», αναφέρει ο Jeremy Batstone-Carr, επικεφαλής αναλυτής της Charles Stanley & Co. «Προς το παρόν οι επενδυτές διαλέγουν μετοχές, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται σήμερα τα spreads και τα CDS των ομολόγων των χωρών της δυτικής Ευρώπης, καθώς παραμένει η ανησυχία για τη δημοσιονομική κρίση, ενώ αρνητικά αντιδρούν οι επενδυτές στην πρόθεση της Ε.Ε. να συμμετέχουν οι κάτοχοι ομολόγων στην μελλοντική διάσωση κρατών μελών της ευρωζώνης.


Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,59% στις 5.983 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,44% στις 6.950 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 3.867 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 282,16 μονάδες.

Ευρωζώνη: Πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ γ΄τριμήνου

Με ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης στο γ΄τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% έναντι της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 0,4%. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα ο ρυθμός ανάπτυξης είχε διαμορφωθεί στο 1,9%.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή των αρχικών εκτιμήσεων.

Στο 10,1% η ανεργία

Αμετάβλητος στο 10,1% παρέμεινε ο δείκτης της ανεργίας το Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Γερμανία: Άνοδος στις εξαγωγές, πτώση στις λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο

Άνοδο 0,5% κατέγραψαν οι γερμανικές εξαγωγές το Νοέμβριο, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου κατέγραψε πλεόνασμα ρεκόρ στα 11,8 δις. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,4% το Νοέμβριο.

«Η δημοσίευση των σημερινών στοιχείων καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής ανάκαμψης είναι πιο αδέξια από ότι αναμενόταν», εκτιμά ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING Bank.

Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία

Πτώση 0,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργεί Οικονομικών.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση της τάξης του 0,2%. Την ίδια ώρα η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,6% ενώ οι κατασκευές υποχώρησαν 1,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο.


ΗΠΑ: Στο 9,4% ο δείκτης ανεργίας τον Δεκέμβριο


Στο 9,4% υποχώρησε ο δείκτης ανεργίας τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009, καθώς δημιουργήθηκαν 103.000 νέες θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο του 2010. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μεγαλύτερη άνοδο στις θέσεις εργασίας κατά 175.000 κα σταθεροποίηση της ανεργίας στο 9,8%. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2%.
Produced by