10
ΙΑΝ

Πιέζουν την Πορτογαλία


Αυξάνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης για να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Ορισμένες προκαταρκτικές συζητήσεις για την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει βοήθεια αν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές γίνει πολύ υψηλό έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούλιο, προσέθεσε η πηγή αυτή.

Ακόμη δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για βοήθεια, δήλωσε παράλληλα ένας αριθμός πηγών της ευρωζώνης, αλλά αυξάνονται οι πιέσεις στο Eurogroup , το οποίο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει στο πλαίσιο του Eurogroup ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για βοήθεια γρήγορα παρά αργά", σημείωσε επίσης η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια άποψη εξέφρασαν επίσης η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος της πορτογαλικής κυβέρνησης αρνήθηκε το δημοσίευμα γερμανικού περιοδικού ότι η Πορτογαλία δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο και το Παρίσι για να προσφύγει σε ένα σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επίσης διαψεύσει νωρίτερα σήμερα την είδηση αυτή: "Η Γερμανία δεν πιέζει κανέναν να αποδεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης".

Το ίδιο έκανε εξάλλου αργότερα σήμερα και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. "Δεν είναι στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την Πορτογαλία να προσφύγει στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης", σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, τη δήλωση του οποίου επικαλείται στο αυριανό της φύλλο η εφημερίδα Handelsblatt.

Την ίδια στιγμή η μεγάλη πορτογαλική εφημερίδα Publico τάσσεται σήμερα με το μέρος αυτών που κρίνουν ότι η προσφυγή της Λισαβόνας σε ένα σχέδιο διάσωσης είναι αναπόφευκτη. "Μόνον ένα θαύμα θα μας σώσει από το ΔΝΤ", αναφερόταν στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Η βοήθεια για τη Λισσαβόνα αποσκοπεί στην προστασία της Ισπανίας, η οποία μπορεί να είναι η επόμενη στη σειρά, αλλά οι οικονομικές ανάγκες της οποίας θα φτάσουν στα όριά τους τις δυνατότητες παροχής βοήθειας της ευρωζώνης.

"Η πραγματική μάχη θα είναι η μάχη της Ισπανίας --αλλά εκεί πιστεύω έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας", δήλωσε η ανώτερη πηγή της ευρωζώνης.

Ερωτηθείσα αν μπορεί να κάνει μια εκτίμηση για το πιθανό μέγεθος της βοήθειας που μπορεί να χρειαστεί η Πορτογαλία, η πηγή αυτή απάντησε: "Περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ και λιγότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, λέω μεταξύ 60 και 80 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό δεν είναι ακριβές, επειδή δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα".

Διαψεύδει επισήμως η ΕΕ

Λίγο αργότερα, ήρθε η διάψευση απο επίσημα "χείλη". Ο εκπρόσωπος τύπου της ευρωζώνης τόνισε οτι Ευρωπαίοι δεν διεξάγουν συνομιλίες για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Πορτογαλία, παρά τη σχετική φημολογία, και δεν σχεδιάζεται η διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών.


Σαλγάδο: Δεν έχει ανάγκη εξωτερικής βοήθειας η Πορτογαλία

 Η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη από "καμία εξωτερική βοήθεια", είχε διαβεβαιώσει πριν η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser , τη στιγμή που τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ισπανία αντιμετωπίζουν την ανησυχία της αγοράς ομολόγων που απαιτούν υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.

"Θεωρώ ότι η Πορτογαλία δεν θα έχει ανάγκη από κανένα σχέδιο οικονομικής υποστήριξης, διότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της", πρόσθεσε η υπουργός. "Η χώρα αυτή έχει δομικές αδυναμίες, αλλά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται".


Produced by