10
ΙΑΝ

"Στην πρέσα" το ευρώ


Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου διαπραγματεύεται το ευρώ έναντι του γεν, εν μέσω ανησυχίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά κράτη στην άντληση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά assets.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε κοντά σε χαμηλό τριών μηνών και έναντι του δολαρίου, μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα πορτογαλικά ομόλογα , κι ενώ αναμένονται δημοπρασίες σε Ισπανία και Ιταλία το επόμενο τριήμερο.

Αναλυτικά, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 107,28 γεν στο Λονδίνο, από 1.107,32 γεν στη Νέα Υόρκη, στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα διαμορφωνόταν στα $1,2907, ενώ νωρίτερα υποχώρησε στα $1,3867, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Δημοπρασίες ομολόγων στην περιφέρεια

Σε δημοπρασία ομολόγων λήξης 2014 και 2020 θα προχωρήσει η πορτογαλική κυβέρνηση στις 12 Ιανουαρίου, ενώ το ιταλικό δημόσιο θα δημοπρατήσει ομόλογα που λήγουν το 2014. Στις 13 Ιανουαρίου η Ισπανία θα εκδώσει χρέος με λήξη το 2016, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι στις 7 Ιανουαρίου, η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ, στο 7,19%.

UBS: Πουλήστε το ευρώ

Να πουλήσουν το ευρώ στο $1,29 προτείνει στους επενδυτές η UBS, τοποθετώντας τον στόχο για το ενιαίο νόμισμα στο $1,2450 και το «stop loss» στο $1,3150*.

«Είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνεται η ανησυχία των αγορών σχετικά με τις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων από την Πορτογαλία και από την Ισπανία», σχολιάζει ο Gareth Berry, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της UBS, σε σχετικό του σημείωμα.

* Το «stop loss» είναι μια αυτόματη οδηγία είτε για αγορά έιτε για πώληση ενός νομίσματος σε συγκεκριμένα επίπεδα, στην περίπτωση που ένα ποντάρισμα δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα


Produced by