10
ΙΑΝ

Πτώση ρεκόρ στο χρηματιστήριο του Μπαγκλαντές


Το χρηματιστήριο του Μπανγκλαντές διέκοψε σήμερα τις συναλλαγές, αφού κατέγραψε πτώση ρεκόρ κατά 9,25% σε διάστημα μίας ώρας, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις χιλιάδων επενδυτών, οι οποίες κατεστάλησαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Πρόκειται για τη χειρότερη πτώση του μικρού αυτού χρηματιστηρίου της νοτιο-ανατολικής Ασίας σε μία μόνο ημέρα, το οποίο περνά μεγάλες διακυμάνσεις τον τελευταίο μήνα έπειτα από ένα ιστορικό υψηλό τον Δεκέμβριο.

Το χρηματιστήριο της Ντάκα διέκοψε τη λειτουργία του με απόφαση της επιτροπής χρηματαγοράς, έπειτα από υποχώρηση κατά 660 μονάδες, σε ποσοστό 9,25%, κατά τα πρώτα 54 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου Σαφικάλ Ισλάμ.

Στο χρηματιστήριο έγινε "λουτρό αίματος", σχολίασε ένας επενδυτής, ο Μοαχάμαντ Χάντκερ. "Εχασα 3.000 δολάρια σήμερα, το εν τρίτον των επενδύσεών μου. Εζησα το κραχ του 1996, αλλά σήμερα είναι χειρότερα".

Το 1996, το χρηματιστήριο της Ντάκα έχασε τα τρία τέταρτα της αξίας του μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, πλήττοντας χιλιάδες ιδιώτες επενδυτές.

"Εχασα πέντε εκατομμύρια τάκα (70.000 δολάρια) από τα 10 εκατομμύρια τάκα που είχα επενδύσει στο χρηματιστήριο. Είναι τρελό, όλες μου οι οικονομίες εξαφανίσθηκαν", δήλωσε άλλος επενδυτής.

Το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της επιτροπής χρηματαγοράς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία, οπλισμένη με ρόπαλα, επετέθη εναντίον των διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν έξω από το κτίριο της χρηματαγοράς, στο κέντρο της Ντάκα, για να εμποδίσει βίαιες εκδηλώσεις.

"Υπάρχουν περί τους 5.000 επενδυτές που διαδηλώνουν μπροστά από το κτίριο του χρηματιστηρίου. Ορισμένοι είναι βίαιοι. Αρχισαν πράξεις βανδαλισμούς εναντίον δημόσιων αγαθών, γεγονός που μάς ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε ρόπαλα", είπε ένας αστυνομικός.

Τον Δεκέμβριο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν βίαια στο επιχειρηματικό κέντρο της Ντάκα, πετώντας πέτρες εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά την προηγούμενη πτώση ρεκόρ του δείκτη DGEN, κατά 6,72% σε μία ημέρα.

Ο DGEN κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ ανόδου στις 5 Δεκεμβρίου, κατά 8.918,51 μονάδες, σε ποσοστό 80% από την αρχή του 2010, αλλά εδώ και έναν μήνα υποχωρεί συνεχώς.

Produced by