10
ΙΑΝ

Ποντάρουν στο δολάριο οι αναλυτές


Η καλύτερη επιλογή θα είναι φέτος το δολάριο σύμφωνα με τις προβλέψεις των έγκυρων αναλυτών νομισμάτων, καθώς η αμερικάνικη οικονομία τονώνεται από τις αγορές ομολόγων της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο Nick Bennenbroek, επικεφαλής αναλυτής της Wells Fargo προβλέπει άνοδο κατά 5% έναντι του ευρώ μέσα στο 2011 και 11% έναντι του γιέν. «Η ανάπτυξη που σημειώθηκε στις ΗΠΑ θα γίνει πιο εμφανής μέσα στο 2011. Θα δούμε την ανάκαμψη των ΗΠΑ να ξεπερνά αυτή της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, ακόμα και της Αγγλίας, με αποτέλεσμα την άνοδο του δολαρίου έναντι των νομισμάτων τους», εκτιμά ο Bennenbroek.

«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο κόσμος συζητούσε τις προοπτικές της περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, ενώ πλέον οι επενδυτές συζητούν το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κάτι που είναι θετικό για το δολάριο», υποστήριξε ο Valentin Marinov, αναλυτής νομισμάτων της Citigroup σε σημείωμα του στις 6 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς θα υπάρξει υποστηρικτικό περιβάλλον για το δολάριο, σύμφωνα με τον Stephen Gallo, επικεφαλής ανάλυσης αγορών Schneider Foreign Exchange, ο οποίος προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ διαιωνίζουν την ήπιας μορφής ανάπτυξη, που βασίζεται στην καταναλωτική ζήτηση, ενώ οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να βασίζουν την ανάπτυξη τους στις εξαγωγές, σενάριο που δεν είναι αρνητικό για το δολάριο.


Την περασμένη εβδομάδα το δολάριο ενισχύθηκε κατά 3,70% έναντι του ευρώ, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο, ενώ το γιεν υποχώρησε 2,4% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση από τον Δεκέμβριο του 2009.
Produced by