11
ΙΑΝ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο


Στο παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκε η Άγκελα Μέρκελ το απόγευμα. Έχοντας την εμπειρία του τείχους του Βερολίνου, αντίκρισε την διχοτομημένη Λευκωσία από το παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στην ταράτσα του ιστορικού ξενοδοχείου "Λήδρα Πάλας" επί της "νεκρής ζώνης", όπου μάλιστα παρέμεινε περισσότερο από τον προκαθορισμένο χρόνο.

Προηγουμένως , στο κέντρο Γκαίτε , το οποίο βρίσκεται επίσης στη "νεκρή ζώνη" η κυρία Μέρκελ συναντήθηκε με τη διεύθυνση του, με μέλη του Κυπρογερμανικού Συνδέσμου Φιλίας και με Ελληνοκύπριους και Tουρκοκύπριους νέους, που παρακολουθούν στο Κέντρο μαθήματα εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ολοκλήρωσε την επίσκεψη της και αναχώρησε από την Κύπρο με συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος της ζήτησε να εμπλακεί πιο ενεργά τόσο η ίδια όσο και η ΕΕ στις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού.


Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ, ενώ έγινε, όπως είπε, ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών για το κυπριακό και για ευρύτερα ζητήματα , που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και προκύπτουν από την κοινή τους παρουσία στο ΕΛΚ.

Παράλληλα, συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και των προκλήσεων στην ευρωζώνη και ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η πολιτική της Γερμανίας για δημοσιονομική πειθαρχία και η προσήλωση της στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, τον βρίσκουν σύμφωνο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στην κ. Μέρκελ ότι στηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση του κυπριακού .


Συνάντηση Μέρκελ- Χριστόφια

«Το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεραστεί ο διαμελισμός της Κύπρου », διαβεβαίωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ενώ προσέθεσε πως «Εκτιμούμε το θάρρος και τις πρωτοβουλίες σας για λύση του Κυπριακού».


«Η λύση του Κυπριακού πρέπει να προέλθει από τον κυπριακό λαό με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών», υποστήριξε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει και με την ηγεσία της Τουρκίας, η οποία κατά τη γνώμη της δεν ανταποκρίνεται στα κυπριακά βήματα για έναν συμβιβασμό.

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ και ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανεξάρτητα, όπως σημείωσε, με την τελική τους μορφή.

Από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο "ιστορικό ορόσημο" και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε "συγκινητικό ενδιαφέρον" για την Κύπρο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στην Κύπρο, ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας την υποδέχθηκε με θερμή χειραψία στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωνε πριν την επίσκεψη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Κρίστοφ Στέγκμανς, στις συνομιλίες της κ.Μέρκελ στη Λευκωσία, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς, επίσης, "θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και ζητήματα που παίζουν ρόλο στην περιοχή".

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ, αν η κ. Μέρκελ θα ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, δηλώνοντας ότι "οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κύπρο" και δεν θέλει να τις προκαταλάβει.

Υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου είχε ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία προ πενθημέρου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρούπρεχτ Πόλεντς.

Ένα από θέματα που ενδιαφέρουν τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να απασχολήσουν και τις συνομιλίες της κας Μέρκελ στη Λευκωσία, είναι η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία μπλοκάρει εξαιτίας του άλυτου κυπριακού προβλήματος και της στάσης της Τουρκίας.

Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος στο Ινστιτούτο Γκαίτε επί της διαχωριστικής γραμμής στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Produced by