11
ΙΑΝ

Ανοδικό τέμπο στις ευρωαγορές(upd)


Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή πτώση, με τις τράπεζες και τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστούν στα ταμπλό, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου σε overweight από την Societe Generale. Το θετικό κλίμα διαμορφώνει και η δήλωση στήριξης της ευρωζώνης, μέσω της αγοράς ομολόγων, από την Ιαπωνία.

Παράλληλα οι επενδυτές αναθάρρησαν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa για το δ΄τρίμηνο, η οποία άνοιξε τον χορό των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κερδίζει 1,04% στις 6.018 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο 0,84% στις 6.914 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 0,99% στις 3.839 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6% στις 279,78 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, άνοδο 2,5% σημειώνει η Credit Agricole, ενώ η Societe Generale ενισχύεται 1,8%. Στο +1,3% και η Siemens .
Η Marks & Spencer υποχωρεί 2,9%  μετά την ανακοίνωση των πωλήσεων της για το γ' τρίμηνο.

Στήριξη προσφέρουν και οι δηλώσεις του πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα ζητήσει βοήθεια. Τα σενάρια περί διάσωσης δεν βοηθούν τη χώρα, είπε, τονίζοντας ότι η Λισσαβόνα κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Στήριξη από την Ιαπωνία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

"Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό" από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, εξήγησε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji , προσθέτοντας ότι αυτή η αγορά θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

Αναβαθμίζει τις τράπεζες η SocGen

Σε overweight αναβάθμισαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο οι αναλυτές της Societe Generale, καθώς θεωρούν πως θα επιτύχει μια πιο διατηρίσιμη αύξηση της κερδοφορίας από αυτήν που περιμένουν οι αγορές.

Σύμφωνα με τον broker της SocGen, οι πρόσφατες αποτυχίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε συνδιασμό με τις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε βελτίωση της δυναμκής των αποτιμήσεων, με τον ίδιο τρόπο που συνέβη και στις αμερικανικές τράπεζες μετά την κρίση.

Ειδικότερα, η SocGen αναβάθμισε την Credit Agricole σε buy από hold, ενώ κορυφαίες της επιλογές είναι οι Barclays και Lloyds Banking Group.

Produced by