11
ΙΑΝ

Αναπόφευκτη η διάσωση


Σε πρωτοφανή επίπεδα ενδέχεται να φτάσουν οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, αναγκάζοντας έτσι την Πορτογαλία να ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ζητώντας βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Αυτή είναι η εκτίμηση μερίδας αναλυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg. Αύριο, η Πορτογαλία προχωρά στην έκδοση 10ετών ομολόγων. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία τέτοιου είδους στην οποία προχωρά για φέτος υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης.

Η τωρινή απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 7% τις 10 από τις τελευταίες 62 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Η Ελλάδα χρειάστηκε διάσωση μέσα σε διάστημα 17 ημερών από τότε που η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της ξεπέρασε το 7%, ενώ η Ιρλανδία προσέφυγε στον μηχανισμό σε λιγότερο από ένα μήνα, αφού ξεπέρασε αυτά τα επίπεδα.

«Ακόμη και αν η δημοπρασία είναι επιτυχημένη, δεν σημαίνει κάτι, καθώς ένα επιτόκιο που θα ξεπεράσει το 7% δεν είναι διατηρίσιμο», εκτιμά ο Ioannis Sokos, αναλυτής της BNP Paribas στο Λονδίνο.

«Είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί να στραφεί σε Ε.Ε και ΔΝΤ για βοήθεια, αν συνεχίσει να δανείζεται σε αυτά τα επίπεδα», τονίζει.

Την ίδια ώρα ο αναλυτής της Commerzbank, Christoph Rieger, εκτιμά πως μια ενδεχόμενη διάσωση της Πορτογαλίας ίσως υποχρεώσει τη Γερμανία να κάμψει τις αντιστάσεις της απέναντι στην διεύρυνση του ταμείου χρηματοδότησης της Ε.Ε.

«Η Πορτογαλία περνά ένα πολύ κρίσιμο τεστ και θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως η έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου, για να αντιστραφεί το κλίμα», προσθέτει.

Socrates: Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια

Η Πορτογαλία δεν θα ζητήσει βοήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Jose Socrates. Τα σενάρια περί διάσωσης δεν βοηθούν τη χώρα, είπε, τονίζοντας ότι η Λισσαβόνα κάνει ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ξεπέρασε τους στόχους για το 2010, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 5,3%, έναντι στόχου για 4,5% και το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του προβλεπόμενου 7,3%.

Produced by