11
ΙΑΝ

"Ψαλιδίζεται" η άνοδος στη Wall(upd)


Η ιαπωνική στήριξη στην Ευρώπη είναι το «όχημα» της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς, η οποία σπάει το τριήμερο πτωτικό σερί, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και η παρέμβαση της ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,17% στις 11.656 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,17% στις 1.271 μονάδες και ο Nasdaq 100 καταγράφει κέρδη 0,14% στις 2.711 μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.
«Η Ιαπωνία προσεγγίζει το θέμα και ενδιαφέρεται να βοηθήσει όχι από καλοσύνη. Προσελκύεται από την ΑΑΑ αξιολόγηση του Ταμείου Σταθερότητας που θα χρηματοδοτεί την Ιρλανδία και ενδεχομένως την Πορτογαλία», αναφέρει αναλυτής της Miller Tabak.

Λίγο νωρίτερα, πιο μετριοπαθή θέση υιοθετεί σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ο Charles Plosser, πρόεδρος της Federal Reserve στη Φιλαδέλφεια.

«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εάν κινηθεί η οικονομία», τόνισε ο Plosser στην πρώτη ομιλία της χρονιάς, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερης ποσοτικής χαλάρωσης, εάν ενταθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Στα ταμπλό, η Alcoa υποχωρεί 0,9%, καθώς μπορεί τα κέρδη να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές.
«Βουτιά» 12% καταγράφει ο τίτλος της Supervalu μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Παράλληλα, πτωτικά κατά 0,2% κινήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Η πτώση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε διάστημα έτους, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ανέμεναν υποχώρηση της τάξεως του 1%.
Produced by