11
ΙΑΝ

Roubini: Ανάπτυξη τώρα στην ευρωζώνη!


Άμεσα μέτρα πρέπει να λάβει η Ευρώπη για να στηρίξει το νόμισμά της, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Nouriel Roubini.

Σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel , ο Dr Doom υποστηρίζει πως οι γερμανοί πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα για να υπερασπιστούν το ευρώ και να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική , καθώς σε άλλη περίπτωση ελλοχεύει η καταστροφή.


«Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη για να αποφύγει την κατάρρευση της ευρωζώνης. Τα μέτρα-περικοπές που επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ σερ χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι σε πρώτη βάση σωστά για να χειριστούν τα προβλήματα τους», υποστηρίζει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Ωστόσο, τα μέτρα αυτά μπορούν να στραγγαλίσουν μια οικονομία. … Εάν η κυβέρνηση περικόψει τις δαπάνες δεν θα διαθέτει χρήματα για επενδύσεις για να προκαλέσει ανάπτυξη, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στις κυβερνήσεις.

Εάν οι άνθρωποι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, θα παύσουν να στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις». «Προς το συμφέρον της Ευρώπης ως σύνολο, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει ο,τι μπορεί για να τονώσει την ανάπτυξη, τόσο εγχώρια όσο και στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Συγκρίνοντας τις υπερχρεωμένες πολιτείες των ΗΠΑ με τα ευρωπαϊκά κράτη τόνισε πως υπάρχουν ομοιότητες, αλλά επέμεινε στις διαφορές.

«Εάν η Καλιφόρνια χρεοκοπήσει, κανείς δεν θα σκεφτεί πως θα χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ», υποστήριξε και προσέθεσε πως τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ιρλανδία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ευρωζώνης.

«Επιπλέον, οι ΗΠΑ μπορούν να τυπώσουν κι άλλο χρήμα, ενώ οι δυο ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στην ΕΚΤ, να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική ενάντια στη θέληση της Γερμανίας».
Produced by