12
ΙΑΝ

Κλίμα ευφορίας στα ευρωπαϊκά ταμπλό


Διατηρείται και σήμερα το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την κρίσιμη δημοπρασία ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην  Πορτογαλία . Το θετικό κλίμα ενίσχυσαν τα σχόλια του Olli Rehn, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαίκού Ταμείου Χρηματοδότησης, όπως και ο  Jose Manuel Barroso.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κέρδιζε 0,23% στις 6.027 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAΧ ενισχυόταν 1,43% στις 7.041 μονάδες και στο Παρίσι o CAC 40 σημείωνε άνοδο 1,67% στις 3.926 μονάδες.

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημειώνει ράλι 3,8%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB ενισχύεται 2,2%, ενώ στη Λισαβόνα ο PSI 20 κερδίζει 0,9%, ενώ την ίδια ώρα τα spreads των περιφεριακών ομολόγων σημειώνουν αποκλιμάκωση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1% στις 284,80 μονάδες, στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, πρωταγωνιστεί η μετοχή της EADS με κέρδη 4,9% μετά την ανακοίνωση για την παραγγελία μαμούθ από την ινδική εταιρεία IndiGo προς την Airbus. Στον αντίποδα στο -2,3% διαπραγματεύεται η Lafarge, καθώς την υποβάθμισε η Credit Suisse.


Επιτυχημένη κρίνεται η δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία , με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 7%, το οποίο οι αναλυτές θεωρούσαν ως το επιτόκιο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα εξωτερική βοήθεια.


Η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχυθεί και το πεδίο δράσης του να διευρυνθεί, γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαίκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.

«Προτεραιότητα για την Ε.Ε. αποτελεί το να «σπάσουμε» τον κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους και της οικονομικής αναταραχής», υπογραμμίζει ο Rehn.Ανάπτυξη ρεκόρ για την γερμανική οικονομία

Η Γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2010 καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξής της από την ενοποίησή της, το 1990, έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια του 2009 το Γερμανικό ΑΕΠ είχε εμφανίσει κάμψη κατά 4,7%, υπο το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Βάσει των ιδίων στοιχείων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε το 2010 διαμορφούμενο σε 3,5% ως προς το ΑΕΠ.
Produced by