12
ΙΑΝ

Υπέρ της διεύρυνσης του Ταμείου o Olli Rehn- Έκκληση Barroso


Έκκληση απεύθυνε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδό τους, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες ο Μπαρόζο τόνισε, πως «η Επιτροπή λέει σαφώς ότι θεωρούμε πως η ικανότητα δανεισμού θα πρέπει να ενισχυθεί και ότι το πεδίο των δραστηριοτήτων του θα πρέπει να διευρυνθεί» και προσέθεσε πως «είναι απολύτως δυνατό να ληφθούν αυτές αποφάσεις το αργότερο κατά τη διάρκεια του επομένου Συμβουλίου Κορυφής, τον Φεβρουάριο».


Υπέρ της διεύρυνσης του Ταμείου ο Olli Rehn


Η ικανότητα δανεισμού του Ταμείου Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχυθεί και το πεδίο δράσης του να διευρυνθεί, γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαίκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn.

«Προτεραιότητα για την Ε.Ε. αποτελεί το να «σπάσουμε» τον κύκλο του μη διατηρήσιμου χρέους και της οικονομικής αναταραχής», υπογραμμίζει ο Rehn.

Το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», της ευρωζώνης, ένα νέο σχέδιο που θα παράσχει αποτελεσματικό προγενέστερο συντονισμό των εθνικών και ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών πριν τον σχεδιασμό των προϋπολογισμών του 2012, θα παρουσιάσει τις «τολμηρές» πολιτικές για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της περιοχής», αναφέρει ο Rehn.

Όσον αφορά τον επόμενο γύρο των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τον Olli Rehn, θα είναι πολύ πιο αυστηρός από αυτόν του 2010.

Γερμανικές αντιδράσεις

Οι σημερινές συζητήσεις επί του θέματος προκάλεσαν την αντίδραση της γερμανικής πλευράς, η οποία με ανακοίνωση της, κρίνει άσκοπη τη συζήτηση αυτή.

 "Δεν θέλω να το σχολιάσω τώρα" δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ   σχετικά, ενώ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι μόνον μία χώρα - η Ιρλανδία - έχει προσφύγει μέχρι στιγμής στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.

Παράλληλα, κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνοντας πως "ούτε φρόνιμο αλλά και ούτε απαραίτητο" είναι να γίνεται αυτή τη στιγμή συζήτηση για τη διεύρυνση της ασπίδας προστασίας. Πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία απορροφά μόνον το 10% του μηχανισμού και μένει διαθέσιμο το άλλο 90%.
Εξαμηνιαίος ευρωπαϊκός "έλεγχος προόδου"


H Κομισιόν εγκαινίασε σήμερα το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και καθόρισε τις προτεραιότητες της ΕΕ για το 2012 με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, συνιστώντας στα κράτη μέλη δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο συνταξιοδοτικό τομέα.

Με στόχο την αποφυγή μελλοντικών δημοσιονομικών εκτροχιασμών, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις των Βρυξελλών, τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.


«Χωρίς σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής απασχόλησης και ανάπτυξης», παρατήρησε ο Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ενώ εξήρε τη σημασία μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων


«Έως τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών για το 2012, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις ή προειδοποιήσεις προς κάθε χώρα-μέλος»γνωστοποίησε ο Επίτροπος, ενώ τον Ιούλιο το Συμβούλιο Υπουργών θα κάνει τις τελικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα.


Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρουσιάζοντας την ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη, δήλωσε ότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, συνδυάζοντας διάφορες δράσεις που έχουν ουσιώδη σημασία και για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Όχι στην αναδιάρθωση χρέους της Ελλάδας

Η ευρωζώνη δεν θέλει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους-μέλους της, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που θα είχε, είπε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn την Τετάρτη.

"Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή του χρέους άλλου κράτους μέλους της ευρωζώνης θα είχε τόσο σοβαρές αρνητικές συνέπειες... δεν θα θέλαμε να πάρουμε αυτόν το δρόμο", είπε ο Rehn σε οικονομικό συνέδριο.


Μέρκελ: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε το ευρώ "

Η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει το συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ έκανε την δήλωση μερικές ώρες αφότου ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν κάλεσε να υπάρξει ισχυρότερο «δίχτυ ασφαλείας» για το ευρώ ενώ η Πορτογαλία πέρασε μια σημαντική δοκιμασία προσφεύγοντας με επιτυχία στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά το 2011.

«Ο πολιτικός συντονισμός πρέπει να συνεχιστεί και να βελτιωθεί», δήλωσε η Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία θεωρεί πως «είναι απαραίτητο το ευρώ να παραμείνει σταθερό, είναι το κοινό μας νόμισμα».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εν όψει της ενδεχόμενης ανάγκης στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης η Μέρκελ είπε ότι θεωρεί ότι τα κεφάλαια που του έχουν διατεθεί είναι επαρκή προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Το ποσό πολύ απέχει από το να έχει εξαντληθεί καθώς μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, αντλεί από το Ταμείο», είπε. «Αλλά ταυτόχρονα θα προσθέταμε ότι είμαστε δεσμευμένοι στο ευρώ, όπως ήμασταν από την κρίση στην Ελλάδα».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όλα τα άλλα θα συζητηθούν βήμα-βήμα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.Produced by