12
ΙΑΝ

Ε.Ε: Με τραπεζικό φόρο η χρηματοδότηση του Μηχανισμού(;)


Μέσω της επιβολής τραπεζικού φόρου θα μπορούσε να γίνει η άντληση των 50 δις. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ESM), αναφέρει εσωτερική έκθεση της Κομισιόν προς τις χώρες της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν προτείνει διαφορετικούς τρόπους για την ενίσχυση του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει τον σημερινό προσωρινό, την Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από το 2013 και μετά.

Λόγω του "μεγάλου όγκου των κεφαλαίων" που θα πρέπει να καταβληθούν, η Κομισιόν προτείνει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να χρηματοδοτήσει το ποσό αυτό, καθώς ο κλάδος επωφελείται από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

"Είναι προς όφελος του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που θα εξασφαλίζει την ικανότητα των δημοσίων αρχών να τις διασώζουν¨, ανέφερε η έκθεση.

"Ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση +/- 50 δις ευρώ", ανέφερε η έκθεση, που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνη στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης την Δευτέρα, ενόψει του συμβουλίου του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.

Η έκθεση, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού, αναφέρει επίσης ότι το ταμείο θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων, απαλλάσσοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την ανάγκη παρέμβασης στην συγκεκριμένη αγορά μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.
Produced by