12
ΙΑΝ

Έρχεται το "ιππικό"


Νέο σχέδιο διάσωσης έρχεται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων  της ΕΕ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον επόμενο αδύναμο κρίκο της Ένωσης, την Πορτογαλία . Το σχέδιο περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων, χαμηλά επιτόκια , εχέγγυα έναντι υπερβολικού χρέους και, φυσικά, δάνεια.

Το σχέδιο, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο ύψους 60 δις ευρώ στην Πορτογαλία, αλλά και αγορά ελληνικού χρέους, σηματοδοτεί ακόμη μια προσπάθεια περιορισμού της κρίσης και εφησυχασμού των αγορών.

Τα στοιχεία του πακέτου αυτού θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ επειδή το θέμα ακόμα μιας διάσωσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, είναι πολύ πιθανό να μην ανακοινωθούν αποφάσεις ως τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του χρηματοοικονομικού «αναχώματος» αυτού», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ρεν.

E.E.: Με τραπεζικό φόρο η χρηματοδότηση του μηχανισμού;

Μέσω της επιβολής τραπεζικού φόρου θα μπορούσε να γίνει η άντληση των 50 δις. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (ESM), αναφέρει εσωτερική έκθεση της Κομισιόν προς τις χώρες της ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κομισιόν προτείνει διαφορετικούς τρόπους για την ενίσχυση του νέου μηχανισμού που θα αντικαταστάσει τον σημερινό προσωρινό, την Eυρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), από το 2013 και μετά.

Λόγω του "μεγάλου όγκου των κεφαλαίων" που θα πρέπει να καταβληθούν, η Κομισιόν προτείνει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να χρηματοδοτήσει το ποσό αυτό, καθώς ο κλάδος επωφελείται από τον συγκεκριμένο μηχανισμό.

"Είναι προς όφελος του χρηματοοικονομικού κλάδου να συνεισφέρει, ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ ασφαλείας, που θα εξασφαλίζει την ικανότητα των δημοσίων αρχών να τις διασώζουν¨, ανέφερε η έκθεση.

"Ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση +/- 50 δις ευρώ", ανέφερε η έκθεση, που παρουσιάστηκε στους υφυπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνη στο πλαίσιο προπαρασκευαστικής συνάντησης την Δευτέρα, ενόψει του συμβουλίου του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα.

Η έκθεση, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του μόνιμου μηχανισμού, αναφέρει επίσης ότι το ταμείο θα έχει την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά τίτλων, απαλλάσσοντας έτσι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την ανάγκη παρέμβασης στην συγκεκριμένη αγορά μέσω της αγοράς κρατικών τίτλων.

Produced by