12
ΙΑΝ

Χαμόγελα στις ευρωαγορές


Διευρύνθηκαν τα υψηλά 28 μηνών στις ευρωαγορές , καθώς επενδυτική ευφορία προέκυψε από την δημοπρασία ομολόγων της Πορτογαλίας αλλά και από τη φημολογία για τις κινήσεις της ΕΕ προς τον περιορισμό της κρίσης.

Οι δηλώσεις Rehn και Barroso σχετικά με την διεύρυνση του Ταμείου Σταθερότητας λειτούργησαν υποστηρικτικά.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 0,61% στις 6.050 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAΧ ενισχύθηκε 1,83% στις 7.068 μονάδες και στο Παρίσι o CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,15% στις 3.945 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600κέρδισε 1,3% στις 285,65 μονάδες, στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο, με την UniCredit να τερματίζει στο +9,7% και την Banco Santander στο +9,6%.

Η EADS ενισχύθηκε 2,1% μετά την ανακοίνωση για την παραγγελία μαμούθ από την ινδική εταιρεία IndiGo προς την Airbus

«Άλμα» 31% για την Sky Deutschland μετά τη συμφωνία της με την News Corp.
Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος της εξόρυξης. Η Kazakhmys κατέγραψε κέρδη 3,7%.

Επιτυχημένη κρίνεται η δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία , με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 7%, το οποίο οι αναλυτές θεωρούσαν ως το επιτόκιο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα εξωτερική βοήθεια.

Παράλληλα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέο σχέδιο διάσωσης που έρχεται στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, αυτή τη φορά με επίκεντρο τον επόμενο αδύναμο κρίκο της Ένωσης, την Πορτογαλία. Το σχέδιο περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων, χαμηλά επιτόκια , εχέγγυα έναντι υπερβολικού χρέους και, φυσικά, δάνεια.
Ανάπτυξη ρεκόρ για την γερμανική οικονομία

Η Γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3,6% το 2010 καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξής της από την ενοποίησή της, το 1990, έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Στη διάρκεια του 2009 το Γερμανικό ΑΕΠ είχε εμφανίσει κάμψη κατά 4,7%, υπο το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Βάσει των ιδίων στοιχείων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε το 2010 διαμορφούμενο σε 3,5% ως προς το ΑΕΠ.
Produced by