13
ΙΑΝ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ευρωζώνη


 Σχέδιο δράσης τριών σημείων που προβλέπει την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που εμφανίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, την εξουσιοδότηση του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα των κρατών που στηρίζει από τη δευτερογενή αγορά και την μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται οι χώρες αυτές από τον μηχανισμό εξετάζουν κορυφαία στελέχη της ΕΕ, και αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει δάνειο προς την Πορτογαλία ύψους 60 δισ. ευρώ, εξαγορά μέρους του ελληνικού χρέους, και αναμένεται να αποτελέσει τη συνέχεια των προσπαθειών των διαμορφωτών πολιτικής στην ευρωζώνη για να καθησυχαστούν οι αγορές. Την ίδια ώρα ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες τις ελληνικής κυβέρνησης.

Τα στοιχεία του πακέτου αυτού θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ επειδή το θέμα ακόμα μιας διάσωσης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, είναι πολύ πιθανό να μην ανακοινωθούν αποφάσεις ως τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές για το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής του χρηματοοικονομικού «αναχώματος» αυτού», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Ρεν.

Σόιμπλε: Σκοπός μια συνολική λύση

Οι χώρες της ευρωζώνης επιζητούν μια συνολική λύση στην κρίση που πλήττει το ευρώ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες που επισκέπτονταν το Βερολίνο.

Σκοπός δεν είναι να βρεθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση, αλλά μεσοπρόθεσμες ιδέες που να ανταποκρίνονται στα προβλήματα, σημείωσε.

Επιτυχημένη η δημοπρασία στην Πορτογαλία

Επιτυχημένη κρίθηκε η δημοπρασία ομολόγων στην Πορτογαλία , με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το επίπεδο του 7%, το οποίο οι αναλυτές θεωρούσαν ως το επιτόκιο που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα εξωτερική βοήθεια.

Συγκεκριμένα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 6,719% από 6,806% στη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων. Συν τοις άλλοις η συμμετοχή των επενδυτών ήταν μεγαλύτερη. Πιο αναλυτικά η προσφορά υπερκαλύφθηκε 3,2 φορές από 2,1 φορές το Νοέμβριο του 2010.

Μέρκελ: Στηρίζει το ευρώ, αρνητική στη διεύρυνση του Ταμείου

Η Ευρώπη θα πρέπει να βελτιώσει το συντονισμό της προκειμένου να προσδώσει περισσότερη σταθερότητα στο κοινό νόμισμα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ .

Η Μέρκελ έκανε την δήλωση μερικές ώρες αφότου ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την οικονομία Όλι Ρεν κάλεσε να υπάρξει ισχυρότερο «δίχτυ ασφαλείας» για το ευρώ ενώ η Πορτογαλία πέρασε μια σημαντική δοκιμασία προσφεύγοντας με επιτυχία στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά το 2011.
Produced by