13
ΙΑΝ

Η μεγάλη πρόκληση του Trichet


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet, μετά την χθεσινή επιτυχημένη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων και ενώ σήμερα βγήκαν στις αγορές Ισπανία και Ιταλία.

Οι αναλυτές αναμένουν από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, να σχολιάσει τις αγορές περιφερειακών ομολόγων στις οποίες προχωρά, στηρίζοντας έτσι τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ωστόσο, εκτιμούν πως είναι μάλλον απίθανο να μιλήσει σήμερα για μελλοντικές αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές στο Bloomberg υπογραμμίζουν πως η τελευταία χρονιά του Trichet στην προεδρία της ΕΚΤ, θα είναι και η δυσκολότερη, καθώς επιμένει η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη .

Με την κρίση να απειλεί την Πορτογαλία , και τα spreads να καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία, ο Trichet πρέπει να αποφασίσει πότε θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων, και πότε θα αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των τραπεζών, και πιθανότατα να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

«Το 2011 θα είναι άλλη μία τρομερή χρονιά (annus horribilis) για την ΕΚΤ», σχολιάζει ο Ken Wattret, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas.

«Οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων δεν έχουν μειωθεί και η ψαλίδα ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης ανοίγει όλο και πιο πολύ. Θα είναι μεγάλη πρόσκληση για τον Trichet και την ΕΚΤ να διαπραγματευτούν ένα κατάλληλο μονοπάτι για τη νομισματική πολιτική », υπογραμμίζει.

Όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική, το επιτόκιο διατηρήθηκε για άλλη μια φορά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 1%. Στις15:30 θα αρχίσει η συνέντευξη τύπου του Jean Claude Trichet.

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδάτου

 
Produced by