13
ΙΑΝ

Αυξημένη ζήτηση, "τσιμπημένο" το επιτόκιο


Σε δημοπρασίες ομολόγων προχώρησαν σήμερα Ισπανία και Ιταλία, μετά την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση από την Πορτογαλία , σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δανειστούν και να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες, παρά τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Στο 4,542% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων από το ισπανικό δημόσιο , αυξημένο αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των επενδυτών, έναντι 3,576% που ήταν το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Το δημόσιο άντλησε από την έκδοση το ποσό των 3 δις. ευρώ, όπως στόχευε, με την προσφορά να καλύπτεται κατά 2,1 φορές, ενώ το Νοέμβριο είχε καλυφθεί 1,6 φορές.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 6 δις. ευρώ, άντλησε η ιταλική κυβέρνηση από τη δημοπρασία ομολόγων 5ετούς και 15ετούς διάρκειας.

Ειδικότερα, από την έκδοση των 5ετών ομολόγων αντλήθηκε το ποσό των 3 δις. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67% από 3,24% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Από τη δημοπρασία των ομολόγων 15ετούς διάρκειας, η Ιταλία άντλησε επίσης το ποσό των 3 δις. ευρώ, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,06%.

Την περασμένη εβδομάδα το spread του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας πλησίασε σε υψηλά οκτώ ετών, εν μέσω ανησυχίας για την μετάδοσης της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, το spread του 10ετούς ομολόγου στην Πορτογαλία υποχώρησε χθες, μετά την επιτυχημένη δημοπρασία.

"Δεν θεωρώ ότι θα προκύψουν ιδιαίτερα ζητήματα, κυρίως μετά την χθεσινή ανέλπιστα επιτυχημένη δημοπρασία στην Πορτογαλία», σχολιάζει ο Pavan Wadhwa, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Chase. «Το μεγαλύτερη ερωτηματικό ήταν η Πορτογαλία, και αυτή τα κατάφερε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Produced by