13
ΙΑΝ

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Πλούσια σε ενδιαφέρουσες ειδήσεις για την Ευρώπη η σημερινή ημέρα, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στις δημοπρασίες ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, αφετέρου στη συνέντευξη τύπου που  παραχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet, ο οποίος κρίνει επείγουσα την ανάγκη ποιοτικής όσο και ποσοτικής αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού της στερλίνας στο 0,5%. Η BoE διατηρεί τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού ήταν το ίδιο με αυτό που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Παράλληλα, αμετάβλητο στο 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όπως ήταν αναμενόμενο. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,37% στις 6.028 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,05% στις 7.065 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,55% στις 3.966 μονάδες.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,9% στις 10.198 μονάδες και στη Λισαβόνα ο PSI 20 σημειώνει πτώση 0,3%. Στο Μιλάνο, με οριακές μεταβολές διαπραγματεύεται ο FTSE MIB.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,3% στις 284,83 μονάδες στο Λονδίνο.

Στα ταμπλό, πτώση 3% σημειώνει η Tesco, ενώ η Commerzbank υποχωρεί 3,1% μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε δημοπρασίες ομολόγων προχώρησαν σήμερα Ισπανία και Ιταλία, μετά την χθεσινή επιτυχημένη έκδοση από την Πορτογαλία , σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να δανειστούν και να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες, παρά τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού.

Στο 4,542% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων από το ισπανικό δημόσιο , αυξημένο αλλά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των επενδυτών, έναντι 3,576% που ήταν το επιτόκιο στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.

Το δημόσιο άντλησε από την έκδοση το ποσό των 3 δις. ευρώ, όπως στόχευε, με την προσφορά να καλύπτεται κατά 2,1 φορές, ενώ το Νοέμβριο είχε καλυφθεί 1,6 φορές.

Συνολικά 6 δις. ευρώ, άντλησε η ιταλική κυβέρνηση από τη δημοπρασία ομολόγων 5ετούς και 15ετούς διάρκειας.

Ειδικότερα, από την έκδοση των 5ετών ομολόγων αντλήθηκε το ποσό των 3 δις. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,67% από 3,24% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου.

Από τη δημοπρασία των ομολόγων 15ετούς διάρκειας, η Ιταλία άντλησε επίσης το ποσό των 3 δις. ευρώ, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,06%.Produced by