13
ΙΑΝ

Ν. Κορέα: Αιφνιδιαστική άνοδος των επιτοκίων


 Σε αιφνιδιαστική άνοδο των επιτοκίων της στο 2,75%, προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που αποκτούν ώθηση από την ισχυρή ανάπτυξη και την άνοδο των τιμών των αγαθών.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η αύξηση του επιτοκίου επταήμερης επαναγοράς κατά 0,25 της μονάδας, αποτέλεσε έκπληξη επειδή οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητο.

Ήταν η τρίτη αύξηση από τον Ιούλιο, που το επιτόκιο ήταν στο 2%, όπως είχε διαμορφωθεί την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η κεντρική τράπεζα εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού και είπε ότι θα διαχειριστεί την πολιτική της στα επιτόκια , επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα των τιμών.

Ο διοικητής της Τράπεζας, Κιμ Τσουνγκ Σου είπε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το πρώτο μισό του 2011 και η αύξηση είχε ως στόχο να περικόψει τις πληθωριστικές πιέσεις που εντείνονται από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στα γεωργικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για να δαμάσει τον πληθωρισμό ανάμεσα στα οποία πάγωμα των χρεώσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δίδακτρα των κολεγίων.

Produced by