13
ΙΑΝ

"Επείγει η αναβάθμιση του μηχανισμού"


Επείγουσα κρίνεται η ανάγκη ποιοτικής όσο και ποσοτικής αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των υπερχρεωμένων κρατών σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ , Jean Claude Trichet.

«Βεβαίως και υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος», τόνισε ο κ. Trichet., καλώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.


«Τα κράτη θα πρέπει να τηρήσουν κατά γράμμα τα σχέδια για τους προϋπολογισμούς τους», συμβούλεψε τα μέλη της Ένωσης ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ παρατήρησε πως οι αποκλίσεις της ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη έχουν αρχίσει να περιορίζονται.Παράλληλα, τα επίπεδα των επιτοκίων παραμένουν κατάλληλα για την εποχή κατά τον κ. Trichet, ο οποίος δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως τα μέτρα που έχει λάβει η Κεντρική Τράπεζα είναι προσωρινού χαρακτήρα.


Όσον αφορά τις τιμές, αναμένεται ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενεργειακών προϊόντων, αλλά αναμένεται σταθεροποίηση των τιμών μεσοπρόθεσμα. "Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στις τιμές", τόνισε και προσέθεσε πως «είμαστε σε επιφυλακή σχετικά με τα επιτόκια , τα οποία συνδέονται άμεσα με τη σταθερότητα των τιμών».

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε 2,2% τον Δεκέμβριο από το 1,9% του Νοεμβρίου, ξεπερνώντας το όριο 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2008.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης έδωσε έμφαση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και δεν παρέλειψε να εξάρει τη σημασία διατήρησης και ενίσχυσής της.


Νωρίτερα, στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Produced by