13
ΙΑΝ

Υποχωρεί η Wall(upd)


Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται οι  δείκτες της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς, καθώς πιέσεις προκαλούν τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας οι οποίες ενισχύθηκαν σε υψηλό διμήνου.

Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημοπρασία ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ παρακολουθούνται στενά.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,23% στις 11.728 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,10% στις 1.284 μονάδες, όπως και ο Nasdaq 100 καταγράφει απώλειες 0,08% στις 2.735 μονάδες.

«Ήταν απογοητευτικά τα στοιχεία για την ανεργία , θετικά αυτά για το εμπορικό ισοζύγιο και αδιάφορα αυτά για τον πληθωρισμό», τόνισε αναλυτής της Chemung Canal Trust.«Τα στοιχεία στο σύνολο είναι ουδέτερα και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για την αγορά. Οι μετοχές έχουν κινηθεί ανοδικά και πρέπει να υπάρξει σημαντική βελτίωση για να σημειώσουν κι άλλα κέρδη».

Στα ταμπλό, ράλι 9,8% σημειώνει η Marathon Oil μετά την ανακοίνωση για διάσπαση της εταιρίας σε δυο ξεχωριστές.

Η Intel υποχωρεί 0,7% πριν την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της.


Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, μείωση κατά 0,3% σημειώθηκε στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στα 38,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Υπ. Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν rebound μετά την σημαντική πτώση του ελλείμματος στον Οκτώβριο κατά 14%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου να διαμορφωθεί στα 40,3 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν με γρηγορότερο ρυθμό από τις εισαγωγές τον Νοέμβριο.


Επίσης, αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας κατά 35.000 την εβδομάδα που πέρασε στις 445.000. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας να υποχωρήσουν στις 405.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 5.500 στις 416.000.

Ανοδικά κατά 1,1% κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, που εξαιρεί τιμές τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων ενισχύθηκε κατά 0,2%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν την άνοδο αυτή, αλλά για το δομικό δείκτη προέβλεπαν μικρότερη άνοδο.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστικές αρχές για να επαναφέρουν την σταθερότητα στην αγορά ενυπόθηκων είναι η αναμόρφωση των Fannie Mae και Freddie Mac, που ελέγχονται από το κράτος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Ben Bernanke .

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η ανάπτυξη των πωλήσεων είναι "κλειδί" για την ενδυνάμωση μιας επιχείρησης και τη δημιουργία ενός «ενάρετου κύκλου».

«Ανάπτυξη της τάξεως του 3% ή του 4% είναι λογική για το 2011. Δεν πρόκειται να μειωθεί η ανεργία στο επίπεδο που θα θέλαμε, αλλά είναι σημαντικό να αναπτυχθεί η οικονομία, γεγονός που θα σημαίνει αύξηση των πωλήσεων, περισσότερες δουλειές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους», επεσήμανε.


Produced by